Den 1. november 2024 er det 10 år siden, det blev obligatorisk for danskerne at modtage digital post fra det offentlige. Siden 2014 er der sket et markant skift i holdningen til og brugen af den lovpligtige digitale post. I dag logger danskere på e-Boks 35 millioner gange hver måned.
Husker du, da du ikke længere fik et brev i postkassen om, at din bil skulle til syn? Eller at du ikke længere skulle aflevere en fysisk formular for at få din SU udbetalt?
1. november er det 10 år siden, at den offentlige post blev fuldt ud digital. Staten, regionerne og kommunerne gik fra at sende en masse fysiske breve til os danskere til at levere posten digitalt - og mindre klimabelastende - via e-Boks.
Hos e-Boks har de seneste 10 år været kendetegnet ved store forandringer og udviklinger.
”Det er vildt, at så mange danskere i dag bruger e-Boks lige så selvfølgeligt som at tænde for lyset derhjemme. Det var bestemt ikke udgangspunktet, og i begyndelsen var der en stor opgave i at få skabt tryghed og sikre tilstrækkeligt med oplysning om de nye fremgangsmåder,” forklarer Susanne Søndahl Wolff, der er kommunikationsdirektør hos e-Boks og
har været en del af virksomheden før den obligatoriske offentlige digitale post.
Professor på CBS og digital vismand Jan Damsgaard kalder succesen med e-Boks og digital post bemærkelsesværdig.
”Et af de største hæderstegn ved digital post er, at vi på 10 år er gået fra at diskutere, om det var rimeligt at indføre, til at vi nu tager det helt for givet,” fortæller han.
Når Jan Damsgaard skal forklare, hvorfor udbredelsen af digital post er lykkedes så godt i Danmark, peger han bl.a. på den fælles konsensus og opbakning til e-Boks, der især prægede de første år efter indførelsen.