”Jeg har efter snart 46 år i kommunal tjeneste - 21 år i Odense, syv år i Otterup og 18 år i Nordfyns Kommune - valgt at gå på pension fra den 1. september 2024”. Med venlig hilsen Per Stenaa, Nordfyns Kommune.
Når man læser sådan en besked på LinkedIn, så er der to ting, som slår en. Den ene er, at man er ved at blive gammel. Den anden er, at tiden løber stærkt og hvor blev den af.
Per Stenaa er en legende i KITA. Han var med i den del af de mindre
kommuner, der ikke havde udpeget chefer for IT.
Dengang var der to foreninger. En for IT-chefer (IT-chefforeningen) og en for teknikere (KIT). De to foreninger blev slået sammen i februar 2002, hvor Per Stenaa var dirigent på den stiftende generalforsamling af den nye fællesforening, KITA.
I 2005 blev Per Stenaa næstformand i KITA – og det har han været siden – i 19 år.
”Ja, jeg har stort set slidt tre formænd op. Først Ellen Svenning, siden Jørgen Kristensen Rasch – og Henrik Brix som dog fortsat sidder som formand,» siger Per Stenaa med et smil på læben.
Ellers kender de fleste medlemmer af KITA, som møder frem på seminarerne på Koldingfjord, nok Per Stenaa, som manden oppe på podiet. Ham der præsenterer talerne og holder dialogerne i gang. Ham der fortæller, at vi først kan checke ind om eftermiddagen.
Han har altid været manden der har styr på vedtægterne og sørger for at generalforsamlingerne forløber efter planen.
År2000
Da Per Stenaa trådte ind som IT-chef i Otterup Kommune i 1999, var den første opgave at få ”båret År2000 spøgelset ud ad døren”. Han kom fra Odense Kommunes Skatteforvaltning og skulle holde en brandtale for sine nye medarbejdere i Otterup.
”Nu fik de e-mail og de fik internetforbindelse. Det første, de spurgte om, hvad kan vi bruge det til? Du kan skrive en mail til dine børn, når de er ude og rejse. Jamen, vi kan da bare skrive et brev og sætte porto på. Jo, men det går meget hurtigere med e-mail. Men det betød ikke så meget for dem, hvor hurtigt det gik. Og på Internet kunne man se en avisforside og læse avisen. De havde avisen derhjemme, så hvorfor læse den på en skærm,” siger Per Stenaa.
Porto kan betyde to ting. Det kan være et frimærke, som klistres på forsiden af en konvolut. Men det er også Portugals næststørste by, som rummer de allerstørste virksomheder inden for portvine på denne jord. De ligger alle inden for få kvadratkilometer tæt ved vandet. Per Stenaa er optaget i broderordenen som Cavaleiro da Confraria do Vinho do Porto. Han har rejst rundt i Portugal et utal af gange og smagt og købt portvine og taget diplomer, som portugisere beundrer ham for. Han holder foredrag og smagninger.
Ved siden af de analoge interesser, har Per Stenaa også de digitale interesser i sit daglige arbejde og i foreningen KITA. I 2007 blev de tre fynske kommuner Bogense, Otterup og Søndersø, lagt sammen til Nordfyns Kommune. Per Stenaa blev den nye IT-chef for fusionen.
Han roser desuden netværket i KITA, hvor han har glæde af at dele andre kollegaers syn på hverdagen i deres respektive kommuner. Han kalder KITA for et ”hamrende godt netværk”. Han lytter også gerne til ”kloge kollegaer uden for landets grænser”.
Microsoft
Per Stenaa har også et professionelt kendskab til Microsoft som samarbejdspartner gennem alle årene. Fra de gode gamle pc-dage med office pakken og helt frem til i dag, hvor Microsoft er blevet en synlig del af det globale Bigtech med Office 365, Sharepoint, Azure infrastruktur, One Drive i skyen, Teams møder – og snart Co-pilot – den digitale assistent.
”Microsoft har jo fået en stadig større rolle i kommunerne. De har totalt magten, og lige nu kører der forhandlinger om en ny licensaftale, der træder i kraft fra 1. april 2025 og løber de næste tre år. Jeg er ude nu. Det er ikke længere mit bord. Men jeg har siddet i strategigruppe-B i SKI. Der har været diskussioner i den gruppe om Open Source, som et alternativ til Microsoft. Det er der nogle, der har prøvet i München og i Bergen i Norge. Men det er ikke bare lige. Microsoft er lettere. Det kører jo bare. Men vi har forventninger om nogen voldsomme prisstigninger til den kommende aftale. Det er der kritik af,” siger Per Stenaa.
Uanset hvordan forhandlingerne mellem SKI – som repræsentant for landets kommuner – og Mircrosoft lander, så er markedet helt og aldeles præget af Microsofts teknologi, da alle operatører og programmører i private virksomheder, laver tilpassede løsninger, som kommuner køber eller lejer. Det er ikke kun de standardapplikationer, som Microsoft sælger, det er også de tilpassede services fra konsulenter og Microsoft samarbejdspartnere, der ender i organisationer og kommuner.
”KOMBIT blev stiftet i 2009 og gennemførte et monopolbrud med KMD´s fagsystemer, som varede i næsten 10 år. Det monopol KMD havde er for ingenting at regne sammenlignet med det vi er oppe mod nu med Microsoft. De sidder så fast på markedet. Vi kan jo ingenting gøre uden dem,” siger Per Stenaa.
Selvom kommunerne set i en dansk sammenhæng regnes for at være store organisationer, er de i virkeligheden ret små, når de render ind i Bigtech fra USA. Microsoft startede med desktop-systemer i 1990´erne, i 2001 kom Sharepoint til deling af data, i 2007 med One Drive til at lagre data i skyen. I 2010 Azure infrastrukturen, og nu kommer Co-pilot som en digital assistent udstyret med AI til den enkelte medarbejder. Det er hele den del af maskinrummet, og udbuddet af tjenester, der er kommet til.
Per Stenaa: ”I 2020, da Coronapandemien brød ud, blev vi ramt. Medarbejderne blev sendt hjem og kommunikationen mellem medarbejderne skulle foregå via video. Det var Nordfyns Kommune ikke gearet til. Vi havde ikke meget video. Vi havde en lille smule video - noget de kaldte Skype. Det fungerede, men vi kunne ikke drive en organisation. Jeg skrev til Cisco om Webex og spurgte, hvordan vi kunne få det? Jeg skrev også til Microsoft om samme emne. Cisco har jeg ikke hørt fra endnu, men Microsoft ringede tilbage dagen efter. Hej Per – hvor mange Skype for business licenser skal du bruge? 1000. Det kan du sagtens få. Du kan også få 2000, hvis du har brug for flere. De koster ikke noget. De er gratis”.
”Det er ligesom med narkotika. Første fix er gratis. Vi tog imod. Vi skrev under. Det her skete fredag kl. 1 om eftermiddagen. Den følgende tirsdag kørte vi video i hele Nordfyns Kommune, bare for at sige, hvor godt det fungerer.”
Microsoft har set lyset, da de skiftede fra at sælge licenser, til at leje dem ud. ”I dag lejer du softwaren som et abonnement. Det er jo en pengemaskine ud over alle grænser,” siger Per Stenaa.
Forrige gang Nordfyns Kommune indgik aftale med Microsoft i 2019 betalte kommunen 800.000 kr. for køb af licenser. Tre år senere, i 2022, hvor kommunen lejede licenser – steg prisen til 2,1 mio. kr.
”Hvad fik vi for de 1,3 mio. kr. ekstra? Ingenting”. Per Stenaa blæser demonstrativt den varme luft ud i rummet.
Med Per Stenaas udtræden af KITAs bestyrelse mister foreningen sit absolutte mest erfarne medlem. Ordholdende, ordentlig og mødestabil og som kender vedtægterne rundt i alle hjørner. Han har gode manerer og humor, det er ikke altid det passer sammen, men det gør det hos Per Stenaa. Vi takker for indsatsen fra KITAs side. Og du ønskes god vind med at nyde dit otium.