Flemming Kjærsdam • 26 august 2021

Guldborgsund har 14.000 nye adresser koblet på fiber i løbet af fem år

For tre år siden stod bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard, Guldborgsund Kommune, og snakkede med borgere på yderligt beliggende ejendomme med lange grusveje og udsigt over vandet om deres fremtid med hurtige internetforbindelser. Han levnede ikke de borgere mange chancer for at få hurtige internetforbindelser – og slet ikke via fiberforbindelser.
 

Men i dag i 2021 viser en intern analyse i Guldborgsund Kommune, at der de seneste fem år – fra 2016 til januar 2021 - er sket en udvikling på 10.000 husstande, der er blevet koblet op på fiber. Og ifølge bredbåndskonsulent Niels Kjærgaard er der kommet yderligere 4000 husstande til siden januar 2021. Med andre ord går den kommercielle udvikling af fiber meget stærkt i øjeblikket.

”Det er markedet, der har sikret den brede udrulning af fiber i Guldborgsund Kommune. Der er 14.000 husstande, som har fået fiber opkobling fra markedet, mens blot 300 adresser i kommunen har fået støtte fra Statens Bredbåndspulje,” siger Niels Kjærgaard. 

Han glæder sig over, at hans egne forventninger til de yderligt placerede ejendomme i dag tre år senere er blevet gjort til skamme. Markedskræfterne – drevet af et fiberselskab og leverandører af fast trådløst internet – har overhalet bredbåndskonsulentens forventninger til fremtiden inden om.

 

Udviklingen

I 2019 havde Guldborgsund Kommune 4500 adresser, der var kvalificeret til at kunne modtage penge fra Statens Bredbåndspulje. I 2021 er dette tal nu nede på 750 adresser. Med i denne fremskrivning hører, at Energistyrelsen, som indsamler tal for støtteberettigede adresser fra teleoperatørerne til Bredbåndspuljen, har fjernet de såkaldte ”byzoneadresser”. Det har selvfølgelig betydet en del for reduktionen, da et politisk flertal bag Bredbåndspuljen besluttede, at den skulle målrettes landzoner og ikke byzoner. Men uanset dette rokker det ikke ved, at det er den kommercielle udrulning, der har flyttet det meste. ”Det er den udrulning, der batter noget,” siger Niels Kjærgaard.

 

82 pct. har 1 Gbit/s

I dag har 82 pct. af alle adresser i Guldborgsund Kommune 1 Gbit/s forbindelser – hvilket er pænt over gennemsnittet på hele Sjælland og betydeligt over landsgennemsnittet. 88 pct. af adresserne har 500/500 Mbit/s.    

”I 2016 var Guldborgsund Kommune den næst dårligste på Sjælland med hensyn til internetforbindelser. I dag fem år senere ligger vi i blandt de kommuner med de hurtigste internetforbindelser. Og pænt over landsgennemsnittet. Det er et kolossalt ryk, kommunen har taget,” siger Niels Kjærgaard. 

I samme periode er kabel-tv blevet opgraderet og lokale leverandører af fast trådløst internet har dækket en væsentlig del af kommunen.

Til sammenligning har knap 300 adresser fået støtte fra statens bredbåndspulje i samme periode.

Niels Kjærgaard: ”I det store billede har bredbåndspuljen ikke rykket voldsomt. Men Bredbåndspuljen har en kæmpestor betydning for de knap 300 adresser, der har fået hurtigt internet, da de muligvis ikke ville have kunnet opnå en løsning på anden vis”.

Guldborgsund Kommune er 900 kvadratkilometer stor med mange sommerhuse og store godser og herregårde. Der er god luft mellem husene og der er mange gamle centerbyer som Sakskøbing, Stubbekøbing, Alslev og Væggerløse. Det omfatter hele Falster og den østlige del af Lolland.

 

Sideeffekter

”Den kommercielle udrulning har også haft den sideeffekt, at de yderligt placerede ejendomme ikke kun har fået tilbud om fiberopkobling, men i nogle tilfælde også om fast-trådløst internet. Der er en række private leverandører, som har fået øjnene op for disse ejendomme og hvor fiber godt kan være en større investering. Det betyder, at disse ejendomme har haft et valg mellem to forskellige typer af internetforbindelser. Det er helt enestående, og det er en positiv overraskelse,” siger Niels Kjærgaard.

Han understreger, at operatørernes tilgang til markedet har ændret sig over årene. I starten tog operatørerne de sikre stik. Centerbyerne med tættere bebyggelse fik først fiber. Nu tager operatørerne større områder, hvor de dækker alle adresser – også dem udenfor byerne. F.eks. tog Fibia et område på 125 kvadratkilometer – på grænsen mellem Guldborgsund og Lolland kommuner – og dækkede alle adresser med fiber. Det var ikke sket for fem år siden, ifølge Niels Kjærgaard.

”Det går så stærkt, at adresser, der ellers var godkendt til at få økonomisk støtte fra Bredbåndspuljen til deres projekt, i projektperioden har fået tilbudt en kommerciel fiberløsning og har valgt den i stedet for Statens Bredbåndspulje.”

Niels Kjærgaard fortæller, at mellem to og fem pct. af ejendommene i kommunen, har svært ved at få med dækning på kommercielle vilkår.