Flemming Kjærsdam • 26 august 2021

Næstformand Marie Danneskiold-Samsøe OS2: ”Vil gerne punktere myten om, at Open Source kun er til små løsninger”

Det fortælles igen og igen, at Open Source løsninger udvikles og drives af lidt mere nørdede personer. Derfor er løsningerne heller ikke helt så seriøse og professionelle, som hvis kommuner køber løsninger direkte af leverandørerne. Den myte vil It- og digitaliseringschef Marie Danneskiold-Samsøe, Vallensbæk Kommune og nyvalgt næstformand i OS2-fællesskabet gerne punktere.

 

Den nye næstformand i OS2-fællesskabet Marie Danneskiold-Samsøe har sendt sig selv ud på en mission, da hun gerne vil aflive myten om, at Open Source baserede løsninger er mindre professionelle. 

”Der er en myte om, at Open Source kun er til små projekter. Det er helt forkert efter min opfattelse. Open Source er ikke kun til små projekter. Open Source er en model til samarbejde mellem kommuner og private leverandører. Det er helt rigtigt til offentligt private samarbejder. Jeg vil gerne være med til at aflive den myte, at det kun dækker små og mellemstore it-løsninger og at de er mindre professionelle. Open Source fungerer utroligt godt, når samarbejdet går ud på at hjælpes ad og deles om tingene,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

 

En meget dyr bil

Hun sammenligner indkøb af de klassiske fagsystemer og Open Source med et bilkøb.

”Hvis man tænker på de klassiske softwareløsninger – monolitterne - så svarer det til at købe en meget dyr bil, som efter noget tid falder stærkt i værdi. Hvis du sætter det ind i en Open Source model, svarer det til at købe arbejdstegningerne til den bil. Nu er man medejer af de arbejdstegninger. Herfra kan du sammen med en leverandør videreudvikle de tegninger, forny modellen, så den passer til dine kørselsbehov. Vi skal som kommuner passe på skatteydernes penge og det er meget store summer, der bruges på de store IT-systemer. Vi får langt mere for pengene med Open Source,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

Ifølge Marie Danneskiold-Samsøe er der utrolig få kommuner, der har egne udviklingsafdelinger. Derfor er Open Source modellen en god mulighed for kommuner at gå sammen om udvikling af en løsning og ligeledes en god mulighed for leverandører til at arbejde sammen med kommuner. Det er offentligt privat samarbejde på den gode måde.

At Open Source bygger på standardiseret kode, betyder også, at mindre løsninger og komponenter kan sættes sammen til større og mere komplekse løsninger.

”Open Source er en platform, der åbner mulighed for at bygge noget sammen og drive det sammen, og som kan deles og videreudvikles. Gennem samarbejdet i foreningen OS2, har vi bygget en governancemodel, der kan styre projektet juridisk og finansieringen af det, og hvor der kommer et professionelt lag ind over i form af leverandører som rådgivere og udviklere. Så myten om, at Open Source er mindre seriøst og mindre professionelt end leverandørsoftware passer ikke,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

 

Hvorfor Open Source?

Marie Danneskiold-Samsøe oplever, at Open Source tankegangen breder sig i landets kommuner. Det er ikke en kæmpestor bølge, der skyller over det ganske land, men snarere noget, der får bedre og bedre fat.

”Der er selvfølgelig kommuner, der tøver, inden de bider på. Nogle kommuner spørger sig selv, om de magter at tage Open Source projekter ind, når de selv skal drifte det. Men det er på ingen måde tilfældet i OS2 fællesskabet. Vi har leverandører med til udvikling, drift og vedligeholdelse. Open Source i OS2-regi er et samarbejde mellem offentlige og private. Et samarbejde, der sker i åben konkurrence. Gennem Open Source har vi sikret det fortsatte ejerskab til kildekoden, hvis vi skulle ende i en eventuel konflikt med en leverandør om manglende kvalitet eller forkert prissætning, så har vi gennem ejerskabet til kildekoden mulighed for at skifte til en anden leverandør. Så Open Source skaber sund konkurrence på markedet, og derfor mener jeg det kører professionelt og er en sikker platform,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

 

OS2iot

OS2iot er et godt eksempel – en moderne datamotorvej på IoT området. 

”Mange kommuner arbejder med IoT og det giver ikke mening, at vi går i hver vores retning. Der opstår et fælles behov, hvor vi mangler den helt centrale infrastrukturkomponent. OS2 sætter noget i gang så vi hjælpes ad med at specificere den og at finde finansieringen. I dag er 20 kommuner med om OS2iot, og Region Midtjylland og Region Hovedstaden og Erhvervsstyrelsen er også med,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

Det er Netcompany, som har udviklet OS2iot-komponenten. Region Hovedstaden har sammen med Erhvervsstyrelsen været med til at finansiere udviklingen sammen med kommunerne.

Der er to store fællesskaber i Region Midtjylland og på Sjælland, som i første omgang tager OS2iot i brug. De jyske kommuner har skrevet kontrakt med KMD om driften og de sjællandske kommuner er i færd med at skrive kontrakt med en mindre leverandør.

”Det giver ikke mening at løfte sådan et projekt hver for sig. Der er stor opbakning fra kommuner og regioner, fordi OS2iot løser et stort teknisk og administrativt problem med dataopsamling fra sensorer. Open Source er den helt rigtige måde at samarbejde på,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.

Hun fortæller, at projektet nu har en rigtig god kildekode, som er veldokumenteret og som enhver leverandør kan gå ind og bygge videre på. Lige nu er tre leverandører i gang med at bygge oven på den infrastruktur, som Netcompany har udviklet. Det er en tilgængelig og billig måde at komme i gang med IoT for en kommune.

 

Open Source breder sig

Open Source breder sig ikke kun i landets kommuner. De store tech-leverandører benytter også i stigende grad Open Source. Google, Amazon og Microsoft. Det er bidder af kode, som de sætter sammen og bygger ovenpå. Foreningen OS2 har været med til i samarbejde med leverandører og vise vejen om softwareåbenhed. Det breder sig globalt og nationalt.

”Det er jo ikke sådan, at Vallensbæk Kommune er en Open Source Kommune. Vi vælger først og fremmest det bedste til prisen. Et godt eksempel er Office pakken fra Microsoft. Det er den bedste software til de opgaver den løser. Vi vil ikke vælge Open Office, som er et alternativ med Open Source, fordi kvaliteten ikke er god nok. Her er Open Source ikke en konkurrent. Vi kigger efter Open Source, hvis det er konkurrencedygtigt, ellers vælger vi det fra,” siger Marie Danneskiold-Samsøe.