Flemming Kjærsdam • 24 august 2022

Bredbåndspuljen 2022 er åben for ansøgninger

Cirka 40.000 adresser i Danmark kan nu søge om tilskud til dette års bredbåndspulje på i alt 100 millioner kr. hvoraf 20 pct. er øremærket en ny ordning for enkeltstående adresser, som er særligt svære at nå. Årets pulje består derudover af en række ændringer, som Fiberalliancen har arbejdet for og bakker op om.

 

Den nye Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) har for første gang ansvaret for statens bredbåndspulje og her er der nu åbnet op for at søge om tilskud til de adresser, som ellers ikke forventes at blive dækket med ordentlig digital infrastruktur.

Blandt de nye tiltag i 2022 er en særlig pulje til enkeltstående adresser, som ligger så isoleret, at det tidligere ikke har været muligt at indgå i større, sammenhængende puljeprojekter. Meldingen fra SDFI er, at der vil tilgå information via Digital Post om, hvordan man som borger kan søge under den særligt øremærkede ordning. Det drejer sig i alt om cirka 2.400 adresser.

Den statslige bredbåndspulje på 100 millioner kr. udgør dog fortsat en meget lille del af de samlede investeringer i fibernet i Danmark, som alene for energi- og fibernetkoncernerne i Fiberalliancen forventes at nå op på mellem 2-3 milliarder kr. for 2022.

Bredbåndspuljen er en afgrænset, men vigtig del af det politiske mål om at gøre Danmark til en gigabit-nation i 2025. I modsætning til mange andre lande, hvor statsstøtteordninger fylder langt mere, er det i Danmark de kommercielle kræfter som energi- og fibernetkoncernerne som trækker læsset med at investere i udbredelsen af fibernet i hele landet. Dog er Bredbåndspuljen lige præcis det værktøj der indtil videre har hjulpet 25.000 adresser som ellers ville skulle kigge langt efter at blive koblet på en tidssvarende digital infrastruktur,” siger branchechef Thomas Woldiderich,  telepolitik i Fiberalliancen.