Flemming Kjærsdam • 29 august 2024

Næstved melder sig ud af DIGIT


Næstved Kommune har meldt sig ud af den midtsjællandske Digitaliseringsforening, DIGIT.
IT-og digitaliseringschef Lars Borg, Næstved Kommune, siger, at en rundspørge blandt centercheferne i kommunen, vendte tommelfingeren nedad.  


Næstved Kommune har årligt siden starten af DIGIT i 2016 haft en evaluering i direktionen om kommunens medlemskab af DIGIT. Så sent som i februar 2024 var der enighed om, at medlemskabet skulle fortsætte. Men i foråret efter Roskilde Kommune udmeldte sig af DIGIT, kom emnet op igen, og direktionen ønskede, at det blev fulgt op af en rundspørge blandt 10 centerchefer i Næstved Kommune. Her var svaret entydigt.
”Det dækkede over alt fra neutral til negativ respons. Når vi får en klar tilbagemelding fra fagcheferne, er der ikke organisatorisk opbakning til at fortsætte medlemskabet af DIGIT. Og derfor har vi besluttet os for at melde kommunen ud af fællesskabet,” siger Lars Borg.  
Han forsikrer, at Næstved Kommune ikke melder sig ud, fordi Roskilde Kommune har gjort det. Men udmeldelsen fra Roskilde Kommune gjorde emnet om medlemskab relevant igen.

 

Økonomien
Næstved Kommune kommenterer også på de økonomiske betingelser for de store fælles EU-udbud om fagsystemerne, som er implementeret via medlemskabet i DIGIT. IT-kontrakterne for de store systemer ligger i de enkelte kommuner.
”Vi har haft en oplevelse af, at når vi er med i de fælles EU-udbud i DIGIT, har vi generelt fået et dyrere produkt, end det vi havde i forvejen. Vi har dog ikke kontrolbud der kan dokumentere dette. Det kan være, det er prisstigninger fra leverandørerne, eller tidernes ugunst, der er grunden, hvad ved jeg. Men når DIGIT siger ude i omverdenen, at de 11 kommuner sparer penge på store fagsystemer, er det vigtigt at holde fast i, at det er en gennemsnitlig betragtning på tværs af de 11 kommuner. Jeg er med på, at der er nogle kommuner, der sparer mange penge. Men der er også kommuner, der har betalt flere penge. Vi har ikke været blandt dem, der har sparet penge,” siger Lars Borg.
Lars Borg er ærgerlig over, at det er endt med en udmeldelse, da han bakker op om det tværkommunale samarbejde. Han pointerer også, at han ikke vender ryggen til samarbejde med andre kommuner, fordi det både er et vilkår og en mulighed. Men den gældende musketeréd – om en for alle og alle for en - er som sådan ikke årsagen til, at Næstved melder sig ud. ”Den er en del af gamet og har også visse begrænsninger”.
Dér, hvor vandene bliver delt mellem Næstved Kommune og DIGIT er, at ”at vi bl.a. ikke har været i stand til at samarbejde om velfærdsteknologi på tværs af de 11 kommuner, fordi nogle af de andre digitaliseringschefer siger, at velfærdsteknologi ikke har noget med digitalisering at gøre. Det er jeg personligt uenig i, da vi som IT- og digitaliseringschefer skal være understøttende på alle fagområder og måske endda især på velfærdsområdet”.
”Så DIGIT har udviklet sig til, at vi laver systemudskiftninger, og det skal vi også, fordi vi skal lave hele vores systemfundament om, så data kan blive ens modtaget på tværs af kommunerne. Men ved siden af de systemer, ligger der et antal digitaliseringsprojekter, som de 11 kommuner kan drage nytte af. Nu står der i DIGITs årsberetning fra 2023, at vi skal være mere innovative inden for sundhed og ældre. Det er jeg fuldstændig enig i, at vi bliver mere innovative i stedet for primært systemudskiftende. Det kommer bare en postgang for sent. Nu har vi spurgt vores centerchefer, hvad de synes om DIGIT? De synes vi skulle melde os ud. Det synes jeg også, når nu du spørger,” siger Lars Borg.
”Vi skal fortsat samarbejde med andre kommuner. Vi skal udskifte et arbejdsmarkedssystem, er der nogle der vil være med i et fælles udbud? Vi skal også samarbejde inden for velfærdsteknologi. Vi behøver ikke en musketeréd. Samarbejdet kan godt ske ved at være mindre forpligtende,” siger Lars Borg.
Udmeldelsen sker fra 1. januar 2025.