Digitaliseringen i landets kommuner bliver mere og mere politisk og fylder mere hos interessenterne omkring os. En række dagsordener som cybersikkerhed og mangel på kompetent arbejdskraft er dagligdagsemner, hvor koden ikke er knækket, men hvor digitaliseringen spiller en mere indlysende rolle. Emnerne fylder også godt op i dette magasin.
Langeland risikerer at miste 80 pct. af sine internetforbindelser. TDC som har de fleste databonnenter på Langeland har søgt Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) om tilladelse til at sløjfe sine kobberkabler i hele landet. Den tilladelse har de fået. Der er for så vidt ikke noget odiøst i det. Problemet for Langelands it-chef Mikael Kronstrøm er, at 80 pct. af matriklerne får deres internetopkoblinger fra Xdsl-forbindelser og da TDC´s forsyningspligt blev ophævet i januar 2017, er TDC ikke længere forpligtet til at yde et alternativ. Der er ikke noget at sige til, at it-chefen på Langeland er bekymret for øens fremtid.
En anden historie, som også emmer af politik, handler om telemedicin. Sideløbende med det nationale telemedicinprojekt, har de to regioner øst for Storebælt igangsat et initiativ om det virtuelle hospital – under den besnærende overskrift – ”patient i eget hjem”. Det er sundhedsplatformen, der er datalager, og det er journalsystemerne Cura og Nexus som modtager data fra patienterne og indberetter til Sundhedsplatformen. Potentielt er det op til hver 10. patient, der kan blive monitoreret og målt i egen dagligstue. Aktørerne understreger, at det ikke er et nyt it-projekt. Man udnytter bare de applikationer man allerede har på en ny måde. Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, roser projektet.
Folketingets nye formand for udvalget Digitalisering og It Lisbeth Bech-Nielsen (SF) bakker helhjertet op om, at landets kommuner bliver en del af det nationale cyberværn. ”Det skal de da helt klart og jeg synes også, at det er en fejl, at Center for Cybersikkerhed ikke er et civilt agentur, men ligger under Forsvarsministeriet”.
Det kommer nok ikke til at ske, så vi i kommunerne fortsætter det gode arbejde med at iværksætte en fælleskommunal indsats på cyberområdet. Det kommer jeg helt sikkert tilbage til flere gange i den kommende tid.
Min kollega i Herning Kommune Poul Venø sparer 250.000 kr. om året ved at lade kommunens største serverrrum køre på grøn strøm. Som alt godt her i livet startede initiativet på et ledelsesmøde med en kop kaffe. Hvorfor prøver du ikke at regne på det? Det gjorde han så. Og han opfordrer os til at gøre noget lignende.
KL og KOMBIT sidder med ved bordet i Digitaliseringsstyrelsen om Grøn IT. Et projekt der skal bidrage til kommunernes klimaindsatser frem mod 2030 hvor CO2-målene skal indfris. KL har sammen med Rambøll lavet en top 10 over de bedste klimaindsatser i kommunerne. Der er mange gode resultater og det er tilladt at planke dem, ifølge Jan Struwe Poulsen, KL.
Og så oplevede jeg for første gang i mit liv at møde op i retten i Randers for en anklage om at have overtrådt GDPR-reglerne. Jeg ærgrer mig stadig over bøden på 75.000 kr. Især efter at retten lagde vægt på, at jeg som it-chef måtte påregne, at medarbejderne ville overtræde retningslinjerne. En medarbejder havde mod kommunens instruks – valgt at gemme personlige data på sin pc- og det var tilfældigvis den, der blev stjålet på et sundhedscenter. Jeg må understrege, at det ikke er muligt at indrette en it-arbejdsplads så it-brugerne ikke kan gøre noget galt.