Flemming Kjærsdam • 25 maj 2023

19 kommuner er NSIS godkendt hos Digitaliseringsstyrelsen

19 kommuner er NSIS godkendt ifølge Digitaliseringsstyrelsens seneste liste af 27. april. Det har været en drøj omgang for mange kommuner at komme igennem med at få en underskrevet revisorerklæring på NSIS.

 


19 kommuner er NSIS godkendt ifølge Digitaliseringsstyrelsens seneste liste af 27. april. Derudover er der den 3. maj 2023 modtaget 21 NSIS anmeldelser fra kommuner, som er under sagsbehandling i NSIS Tilsynet. Efter sagsbehandlingen er afsluttet og en NSIS anmeldelse er godkendt, modtager kommunen en afgørelse fra NSIS Tilsynet. Positivlisten opdateres løbende, når NSIS anmeldelser godkendes.
Det har været en drøj omgang for mange kommuner at komme igennem med at få en underskrevet revisorerklæring på NSIS.
Kommunernes IT-Magasin, Magasinet KITA, har talt med en række kommuner, som deler deres efaringer  – gode som dårlige -  med at nå i mål med NSIS. Vi har også talt med BDO Revision, landets dominerende revisionsselskab på NSIS-markedet og som har haft kronede dage.   
I sidste øjeblik kom så en håndsrækning til de kommuner, der måske er kommet i tidsnød med at få en underskrevet revisorerklæring. ”Digitaliseringsstyrelsen har i samarbejde med KL og andre interessenter, besluttet at udskyde lukningen af NemID Erhverv i fire måneder til 31. oktober 2023.”
At NemID Erhverv får fire måneder ekstra, giver kommunerne fire måneders ekstra tidsfrist med at nå i mål med den tekniske implementering af NSIS, da MitID Erhverv er en forudsætning for medarbejdernes digitale identitetssikring for at kunne koble sig på en fællesoffenlig løsning.
En dansk gennemsnitskommunene har brugt mindst 1000 interne timer for at få en godkendt revisorerklæring. Dertil kommer en revisorregning for NSIS-erklæringen.
At kommunerne bliver NSIS godkendt er et løft af sikkerheden.
Kommunerne skal ligeledes NSIS-godkendes, hvis en lokal idP (opkobling) skal benyttes i forbindelse med overgangen fra NemID medarbejdersignatur til MitID Erhverv.