Konferencen “HR og digitalisering: Et stærkt forandringsfællesskab i danske kommuner” afholdes mandag den 16. juni 2025 kl. 9.30 til 16.00. på Comwell, Skovbrynet 1, 6000 Kolding
Pris: 2.195,- ekskl. moms. Tilmeldingen er bindende, men du er velkommen til at sende en kollega, hvis du er forhindret.
Du kan læse mere og tilmelde dig konferencen her: tilmelding
Ledelsesrådgiver: Borgerperspektiv afgørende for fremtidens velfærd
De kommunale HR-funktioner skal understøtte implementering af digitale løsninger, der er med til at transformere den kommunale velfærd. Den digitale transformation skal ske med udgangspunkt i bl.a. den demografiske udvikling og fagligheden på de enkelte arbejdspladser og i tæt dialog med kommunens chefer og ledere. Det siger ledelsesrådgiver Niels Højberg, og han giver fem råd, der kan bringe HR-funktionerne i front.
En velfærdsudfordring
Kommunerne vil i de kommende år stå med en kæmpe udfordring i at skulle levere velfærd, samtidig med at andelen af ældre borgere i Danmark er stigende. Dette vil accelerere markant frem mod 2030.
“Vi får mange flere ældre, og allerede på den meget korte bane er det rigtig store forandringer, vi kommer til at se,” siger Niels Højberg.
Niels Højberg er ledelsesrådgiver fra Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse under Aarhus Universitet, og han har i hele sin karriere indtaget toplederstillinger i den kommunale, amtslige og statslige administration, senest som stadsdirektør for Aarhus Kommune i årene 2008 - 2022.
Paradigmeskifte i digitaliseringen
Samtidig med udfordringen med en aldrende befolkning oplever hele samfundet en gennemgribende digitalisering.
“Den teknologiske udvikling er så omfattende og griber ind i næsten alle processer, ikke bare i den offentlige sektor, men det er noget, vi bliver nødt til at tilpasse os, mere end det er noget, vi kan til- eller fravælge. Teknologien kommer voldsommere, end vi tror,” siger Niels.
De digitale teknologier stiller os over for et decideret paradigmeskifte.
“Man bliver nødt til at gøre op med nogle af de her forestillinger om, at man kan fravælge kunstig intelligens, og at man kan gøre kompleksiteten gennemskuelig. Det kommer ikke til at ske,” siger Niels.
Ny strategisk rolle til HR
På den baggrund ser Niels en tredje udfordring. Den angår specifikt, at kommunernes HR-afdelinger skal sikre medarbejdere, der kan levere velfærd i fremtiden, ikke kun til de ældre borgere, men til alle.
“HR’s opgave bliver at hjælpe til med den transformation, der skal være af både jobfunktioner, og også hvordan man får brugerfladerne til at tilgodese borgerne bedre,” siger Niels.
Danmark står altså med en demografisk og teknologisk udfordring allerede nu, og HR i kommunerne kommer til at spille en nøglerolle.
Borgerperspektiv - ikke “borgeren i centrum”
Udtrykket “borgeren i centrum” er nærmest blevet et slogan for mange kommuner, men der skal foretages et meget mere grundlæggende perspektivskifte, hvis kommunerne skal kunne foretage en vellykket transformation af deres forvaltninger i de kommende år.
“Man bliver nødt til at bruge ordet “borgerperspektiv”. For hvis man siger “borgeren i centrum”, kan det godt blive et system-ord, hvor man siger, at man sætter borgeren i centrum, men bare fortsætter med den logik, man altid har haft. Så bliver det system-hensyn, der kommer til at bestemme, hvordan man udvikler sig, ikke hensynet til borgerne. Så jeg kan godt lide at anbefale at tage borgerperspektivet. Så handler det om, hvornår borgerne skal inddrage kommunen, og hvornår kommunen skal inddrage borgerne,” siger Niels.
Borgerfokus med inspiration fra Holland
Niels Højberg henviser til en større analyseopgave, som han i 2024 afsluttede sammen med Københavns Kommune. Undervejs aflagde projektet studiebesøg hos Amsterdam Kommune i Holland. Her har man skabt én indgang til kommunen, uanset hvad ens henvendelse drejer sig om. Uanset om du møder op fysisk på et af Amsterdams syv borgercentre eller henvender dig pr. telefon eller e-mail, er der en kommunal medarbejder til at modtage henvendelsen. Henvendelserne bliver grovsorteret, inden de eventuelt fordeles videre til en fagperson. Med denne tilgang bliver der tale om et ægte borgerfokus. Samtidig åbnes der for, at digitaliseringen kan aflaste forvaltningen i at modtage og sortere henvendelser.
“Halvdelen af alle borgerhenvendelser i den offentlige sektor er spørgsmål om status på borgernes sager, hvilket ikke har noget med fagligt indhold at gøre. Så at få ryddet disse henvendelser væk fra de fagprofessionelle er allerede en kæmpe forbedring. Det kan man sagtens gøre med teknologiske greb, chatbots eller lignende. Så kan borgeren få sit svar hurtigt, og specialisterne skal ikke brug tid på unødige ting,” siger Niels.
HR spiller en nøglerolle i transformationen
I de kommende år bør HR-afdelingerne agere facilitatorer for forandring og støtte lederne i deres virke.
“Lederne skal lede ved eksemplets magt. Hvis en leder ikke selv går over åen og viser, at man skal samarbejde med andre fagligheder, så sker der ingenting. Det er ikke nok bare at tvinge de fagprofessionelle medarbejdere til at mødes. Lederne skal tage et medansvar og understrege vigtigheden af koordinationen og det at få andre fagligheder ind over for at få skabt noget nyt. Det er helt afgørende,” siger Niels.
Som offentlig topleder igennem næsten 40 år nævner Niels Højberg tre ledelsesprincipper fra egen erfaring, som også kan indgå i at være medskabende i det nye borgerfokus. For det første må man simpelthen acceptere det vilkår, at man som leder mødes med flere forventninger fra ens omgivelser og medarbejdere, end man kan honorere. Man må påtage sig ledelsesansvaret med at finde en mening med de svære ting og med de dilemmaer, der er i dagligdagen. Og hele vejen igennem skal man sørge for at være klar og direkte i sin kommunikation.
“Det med at få balanceret de modsatrettede hensyn, det er en virkelig svær ledelsesopgave, og det er jo ofte det, der spiller ind i arbejdet med at skabe transformationen til et borgerperspektiv,” siger Niels Højberg.
5 gode råd til HR om kommunal digitalisering
Ledelsesrådgiver Niels Højberg giver her fem gode råd til, hvordan de kommunale HR-funktioner kan bidrage til et stærkt forandringsfællesskab om digitalisering.
Tag medansvar:
HR skal erkende sin afgørende rolle i at facilitere kommunens transformation til fremtidens vilkår med flere ældre borgere og en altfavnende digitalisering. HR skal tage aktivt medansvar i at omforme jobfunktioner, arbejdsgange og organisering.
Søg mandat:
For at lykkes skal HR have opbakning og mandat fra direktion og det politiske niveau. HR skal positionere sig strategisk med en klar og tydelig rolle, så kommunen realiserer de muligheder, som digitaliseringen rummer - både teknologisk og organisatorisk.
Arbejd på tværs:
HR skal aktivt understøtte tværgående samarbejder og koordinering mellem forvaltninger. Gør op med siloerne. Tænk faglighed på en ny måde. Mange af de største gevinster høstes ved at arbejde helhedsorienteret og ud fra et borgerperspektiv. Det kræver, at HR hjælper organisationen, også lederne, med at arbejde på tværs af fagligheder og strukturer.
Grib teknologien:
Omlæg jobfunktioner med blik for teknologi og ressourcer. Digitalisering handler ikke kun om teknologi, men om at ændre måden, som vi arbejder på. Her kan HR være med til at identificere, hvordan teknologi kan frigøre tid og gøre arbejdet mere meningsfuldt og effektivt - særligt i mødet med borgerne.
Øg jeres relationelle kapacitet, og opøv en refleksiv kultur:
HR kan bidrage til at udvikle fremtidens organisation, som kræver nye kompetencer og samarbejdsformer. Her kan HR facilitere evnen til refleksion, dialog og læring på tværs, hvor medarbejdere og ledere lærer med og af hinanden.