Flemming Kjærsdam • 23 maj 2024

Aarhus opbygger nationalt videncenter for cybersikkerhed

Danmarks cyberforsvar skal udvikles og styrkes, det er målet med det nye initiativ Security Tech Space, som Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Incuba og Alexandra Instituttet står bag.

Danmark står over for et stigende trusselsniveau på det digitale område, hvor kriminelle og fremmede magter stjæler data og laver afpresning af borgere, virksomheder og offentlige institutioner. Der er mange eksempler på, at cyberangreb har kostet dyrt; Mærsk, Vestas, Norlys, Greenpower, DSB og mange flere har været ramt. Og nogle angreb har været tæt på at lukke dele af vores kritiske infrastruktur som elektricitet og transport.
Derfor skal samfundet opruste på et bedre cyberforsvar for at kunne stå imod de mange angreb udefra.
”Vi skal gøre det nemmere for offentlige, private, civile og militære instanser at arbejde sammen om forskning, uddannelse og innovation inden for cybersikkerhed. Derfor samler vi alle kræfterne i et Cyber Campus i Aarhus. Modellen findes allerede i flere lande og har vist sig effektiv,” siger Peer H. Kristensen, direktør for netværket Security Tech Space og uddyber:
”Initiativet skal øge Danmarks kapacitet inden for cybersikkerhed ved at skabe et nyt og effektivt samarbejde om uddannelse, forskning, og innovation i cybersikkerhed. Det skal fungere som et bindeled, hvor industri, universiteter, offentlige myndigheder, samt Forsvaret og Beredskabsstyrelsen kan arbejde sammen om et stærkt civilt og militært cyberforsvar”.

Byrådet har bevilget 6,6 mio. kr.
Aarhus Kommunes byråd har investeret 6,6 mio. kr. i netværket Security Tech Space, der foruden de fire medlemmer Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Incuba, Alexandra Instituttet har 62 samarbejdspartnere – heriblandt virksomheder som Microsoft og Systematic.
Peer H. Kristensen: ”Samarbejdspartnerne vil bidrage med videnoverførsel til netværket og vil investere ressourcer i undervisning af kandidater på området. Danmark har en stærk position indenfor forskning og innovation i cybersikkerhed. Det er på den baggrund, at Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Security Tech Space foreslår en national satsning med hovedsæde i Aarhus.”
Der er brug for samarbejde og flere kvalificerede medarbejdere, der kan styrke modstandskraften hos både virksomheder og myndigheder.
”Aarhus Universitet er blandt de førende i verden inden for bl.a. kryptografi og korrekt software. Vi skal sikre den position gennem fortsat forskning, samtidigt med, at vi gør resultaterne tilgængelige gennem uddannelse af flere IT-sikkerhedseksperter og spin-out af flere nye virksomheder,” forklarer professor Kaj Grønbæk, der er institutleder på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.
Peer H. Kristensen: ”De aktiviteter, vi har og vores setup prøver vi selvfølgelig at få talt ind i forsvarsforliget. Fordi cyberforsvaret har også en stor forsvarsdimension. Vi har forskningsprojekter, vi arbejder med som kan understøtte små og mellemstore virksomheder (SMV CERT) og myndigheder og kommuner. Vi skal som samfund være bedre rustet på området,” siger Peer H. Kristensen.