Flemming Kjærsdam • 23 maj 2024

Danmark får godt 3 mia. kr. fra EU til cybersikkerhed og grøn omstilling

Danmark får udbetalt 3,1 mia. kr. fra den europæiske genopretningsfond for investeringer, Danmark har lavet i cybersikkerhed og den grønne omstilling.

 

I kølvandet på corona-pandemien oprettede EU’s medlemslande den europæiske genopretningsfond for at sparke gang i landenes økonomi, når corona-pandemien var fortid. Herefter lavede hvert medlemsland en genopretningsplan for, hvordan de vil få gang i økonomien igen, hvad der skal opnås, og hvor meget det vil koste. Pengene får de fra EU, når målene er opnået.
Danmarks oprindelige genopretningsplan fra 2021 blev i 2023 udvidet med et REPowerEU-kapitel med tiltag for ca. 1,5 mia. kr. til at mindske afhængigheden af russisk fossil energi og accelerere den grønne omstilling. Den samlede plan indeholder nu i alt 93 mål, hvoraf over 60 pct. af tiltagene er grønne tiltag. Planen er dermed en af de grønneste i EU.
Pengene udbetales af seks omgange i takt med, at Danmark opfylder målene i planen. Danmark modtog sidste år første rate på 2,2 mia. kr. fra den europæiske genopretningsfond. Nu falder så anden rate på i alt 3,1 mia. kr., efter Danmark har nået 18 yderligere mål, og den anden betalingsanmodning er godkendt. Samlet har Danmark på nuværende tidspunkt nået 43 af de 93 mål i planen, der løber frem til 2026.
Den danske genopretningsplan bidrager til at finansiere en lang række brede politiske aftaler, der især har fokus på digitalisering og grøn omstilling. I denne fase er der blandt andet leveret på mål om en national strategi for cybersikkerhed og grønne teknologier som CO2-fangst og grønne transportmidler.