Flemming Kjærsdam • 24 august 2022

EG vinder kontrakt til ØS Indsigt på 150 mio. kr.

Softwarevirksomheden EG lander en ny firårig kontrakt på 150 mio. kr. til foreningen ØS Indsigt, som består af 11 kommuner og to regioner. Foreningen har eksisteret siden 1977. 

 

Bestyrelsesformand i ØS Indsigt, Lars Vad Jensen, Holstebro Kommune, er svært godt tilfreds med den nye firårige kontrakt med EG.

Vi modtog tre tilbud fra tre leverandører, som alle i bestyrelsen kunne se sig selv i. Der var tale om høj kvalitet fra alle tre, og det er en god oplevelse som ejer at opleve den appetit fra markedet og en forståelse for, at vi er en slags andelsforening, hvor kommuner og regioner arbejder sammen om at udvikle noget nyt. Vi køber ikke et færdigt produkt, som leverandøren kan lange over disken. Derfor spørger man sig selv, når der nu er gået fire år siden sidst, vi var i udbud, om der er nogle, der vil lege med os. Det var der heldigvis og alle tre leverandører vidste, at det var et udbud, hvor kvaliteten var i højsædet. Vi valgte det bedste,” siger Lars Vad Jensen.

Foreningen ØS Indsigt har eksisteret siden 1977, hvor softwarevirksomheden EG, tidligere EDB-gruppen i Herning, har vundet flere udbudsprocesser. Efter et EU-udbud har EG genvundet opgaven med den fortsatte udvikling, support, vedligeholdelse og drift af økonomisystemet.

Sekretariatsleder i ØS Indsigt Mads Nørgaard Seirup:

Der var ingen tvivl om, at EG gav det bedste tilbud – set i forhold til pris og kvalitet. Netcompany og CGI var de to andre leverandører. Ved seneste udbudsproces i 2018 endte EG også med at vinde efter en klageproces. ØS Indsigts evaluering er endt med samme resultat som i 2018”.   

Den nuværende version af økonomisystemet er designet i 00erne og skal moderniseres for at sikre, at ØS Indsigt også lever op til forventningerne i fremtiden som et moderne styringsredskab.

Foreningen har vedtaget et moderniseringsprogram, der betyder, at ØS Indsigt i stigende grad automatiseres, lige som systemet i endnu højere grad skal kunne integrere effektivt med andre it-systemer for at understøtte arbejdsgange på tværs af forvaltninger og sektorer.

 

Åbent økonomisystem

Det er et åbent økonomisystem, der er modulært opbygget.

Det er et fællesejet økonomisystem, og vi kræver, det har stor tilgængelighed. Mange kommuner har tidligere løbet panden mod en mur hos leverandører med lukkede systemer. Så skal man spørge om at få adgang til egne data fra andre fagsystemer og betale leverandøren for at få denne adgang. Som ejer af ØS Indsigt – kan vi bede leverandøren om at få adgang til bestemte data, uden at der skal udvikles nyt eller uden det koster ekstra. Det diskuterer vi ikke i ejerkredsen”.

Det, vi gør nu, er at opgradere den del, hvor nye brugere kan få adgang til økonomidata, som en del af vores moderniseringsprogram. Vores lejlighedsmæssige brugere – f. eks. en skoleleder kan bruge ØS Indsigt til at styre betalinger og opkrævninger. Det opgraderer vi, så der kommer nye fordele i organisationerne og ikke kun blandt de tunge brugere i økonomiafdelingerne,” siger Lars Vad Jensen.

Kvalitet er vægtet med 70 pct. i udbuddet. Den nye kontrakt starter 1. Juli 2022.

Der er rigtig meget anderledes. Vi er blevet mere præcise i, hvordan vi gerne vil samarbejde med leverandøren og vi har fokus på transparens. Vi vil jagte værdiskabelse og sikkerhed om data i den teknologiske platform. Det fylder mere i den nye kontrakt,” siger Mads Nørgaard Seirup.

 

Organisk vækst

Syddjurs Kommune er den nye kommune der er kommet med i ejerkredsen. Lars Vad Jensen omtaler det som organisk vækst i foreningen.

Men hvad der er nok så interessant er foreningens vækst i den passive del af ejerkredsen. Interessen for ØS Indsigt er nærmest eksploderet blandt kommuner og regioner.

Ved det seneste udbud i 2018 var der 17 kommuner med som passive medlemmer. Det er nu vokset til 31 kommuner svarende til 82 pct. Dertil kommer, at foruden de to regioner – Region Nord og Region Midt – er Region Syd og Region Hovedstaden kommet med i den passive del af ejerkredsen.

De passive medlemmer kan i løbet af kontraktperioden veksle det om til et aktivt medlemsskab og komme med i ejerkredsen og blive kunde på ØS Indsigt uden at skulle gå i udbud.

"Vi har løftet udbudspligten til ØS Indsigt på vegne af de passive medlemmer. De skal ikke selv gennemføre et udbud. De kan komme med ombord med det samme, hvis de beslutter at blive aktive medlemmmer. Omvendt hvis en kommune eller region står udenfor foreningen, ønsker at være medlem, kan de først komme med i ejerkredsen efter der er gennemført et nyt udbud,” siger Lars Vad Jensen. 

 

 

FAKTA

Ejerkredsen:

Regioner: Region Midt,  Region Nord

Kommuner: Gladsaxe, Herning, Hjørring, Holstebro, Hørsholm, Ikast-Brande, Jammerbrugt, Odense, Svendborg, Syddjurs, Vejle