Flemming Kjærsdam • 18 november 2021

Fiberudrulningen sikrer de digitale motorveje

Fiberudrulningen er grundlaget for alle digitale motorveje i vores samfund. Internet via kabel, og trådløst internet og udbygningen af 5G – som kræver en fordobling af antallet af mobilmaster, der forbindes med fiber. De hænger sammen som samfundets digitale motorveje og fiberkabler er grundlaget.

 

GlobalConnects Head of Business Management Tue Marker, tøver ikke et øjeblik med at kalde Danmark for verdens mest gennemdigitaliserede samfund på grund af den massive udrulning af fiberkabler og den helt ekstraordinære kapacitet, der er skabt ved hjælp af fiber.  

Danmark har gjort det utrolig godt digitalt under Coronakrisen. Væksten i datatrafik via kabel er steget med 37 pct. fra 2. halvår 2019 til 2. halvår 2020, ifølge Energistyrelsens seneste telestatistik. Der er, ifølge styrelsen, tale om en ”usædvanlig stor stigning”.

Ikke nok med at hjemmearbejde, fjernundervisning i skoler og virtuelle lægebesøg og booking af test og vaccinetider har sat skub i datatrafikken. Der bliver også investeret lystigt i hurtigere dataforbindelser blandt offentlige kunder og private virksomheder og i private hjem. I telestatistikken er fastnetforbindelser med mindst 100 Mbit/s download steget med 40 pct. – fra 2. halvår 2019 til 2. halvår 2020 - og udgør i dag 1,5 mio. abonnenter. Så 100 Mbit/s er den nye standard.

Og GlobalConnect er med til at dreje på hjulene. 85.000 km fiber har virksomheden rullet ud og er med til at sikre samfundets digitale motorveje.

 

Forbinder Norden med resten af kontinentet

Lige nu er virksomheden i gang med at bygge en digital motorvej ned gennem Sverige, der forbindes med søkabel til Bornholm og videre derfra med søkabel til Tyskland. Desuden lægger GlobalConnect et søkabel fra Hirtshals til Norge. Så alt i alt bliver Norden et nyt mekka for digital infrastruktur, der kobler Norden til kontinentet og omvendt. Norden huser de nye digitale vikinger.

Tue Marker: ”Den digitale motorvej bliver hverken kortere eller mindre kritisk. Der er i dag efter Coronakrisen kommet en international efterspørgsel efter hurtige internetforbindelser og med de nye digitale motorveje i Norden, der kobles til Tyskland, lægger Norden sig i front med hensyn til digital infrastruktur”.

Ifølge GlobalConnects Head of Business Management er ”brugeroplevelsen” et must for selskabet. Når fysisk afstand og hjemmearbejde er en del af hverdagen, bliver pålidelig digital infrastruktur, datasikkerhed og en ordentlig hastighed på internettet helt afgørende for ”brugeroplevelsen”.

Under Coronakrisen blev det åbenlyst, hvor sårbare nationer uden tilstrækkelig kapacitet på internettet egentlig var. Den digitale infrastruktur har været ét af de helt centrale tandhjul, som har holdt Danmark kørende under pandemien. Og på trods af de meget markante stigninger i datatrafik er fibernettet præcist bygget til at kunne håndtere den slags pres.

”I takt med den accelererende digitalisering af samfundet og truslerne om cyberkriminalitet er betydningen af effektiv og robust it-infrastruktur i det offentlige vokset. Udviklingen kræver, at netværksløsningerne ses efter i sømmene, og mange steder vil det også være nødvendigt at opgradere til nyere teknologi,” siger Tue Marker.

 

Vinder stort SKI-udbud

GlobalConnect har vundet et stort offentligt udbud om samfundskritisk internet og dataforbindelser – SKI-aftalen 50.46, som 48 kommuner er tilmeldt.

”En væsentlig del af den nye aftale er, at vi kan tilbyde vores offentlige kunder rådgivning i, hvordan de bedst muligt fremtidssikrer deres it-infrastruktur. Det kan eksempelvis være ved at skifte den traditionelle WAN-struktur ud med SD-WAN-netværksteknologi, som giver et mere intelligent setup, der for det første er mere sikkert, og for det andet mere fleksibelt i forhold til øget brug af cloudbaserede services,” siger Tue Marker.

GlobalConnect oplever den samme udvikling i den private og offentlige sektor. En efterspørgsel efter øget kapacitet og skalerbarhed hos meget store kunder.

”Men med den stigende digitalisering, ser vi dette behov hos en ny type kunder. Hvis vi tænker et digitalt menneske ind i et bymiljø med events, stadionkampe, togmiljøer, parker, handler det om, hvordan vi leverer brugerne en oplevelse på tværs af enheder og på tværs af netværksmiljøer.  Den udvikling om et sømløst skifte på tværs af enheder og netværksmiljøer, vil også øge efterspørgslen efter fiber som grundlæggende infrastruktur,” siger Tue Marker.  

Internettrafikken på mobile enheder er steget 39 pct. fra andet halvår 2019 til andet halvår 2020. Også her ses en markant stigning – og med udsigt til en fordobling af mastepositioner med 5G – vil det sætte yderligere fart i fiberudrulningen. 

 

 

Rammeaftale SKI 50.46:

Rammeaftalen er geografisk opdelt i delaftaler, og GlobalConnect er valgt som leverandør på alle fire aftaler.

• Delaftale 1 – Staten og kommuner i Region Hovedstaden 

• Delaftale 2 – Kommuner i Region Sjælland

• Delaftale 3 – Kommuner i Region Syddanmark

• Delaftale 4 – Kommuner i Region Midtjylland og Region Nordjylland.

 

”Det er en stor opgave at løfte paratheden inden for sikkerhed, cloudtilpasning og 5G på den grundlæggende datakommunikation – for at sikre stabilitet, robusthed og hastighed og give brugerne den bedst mulige oplevelse,” siger Tue Marker.

 

”Vi kommer til at udbrede fiber og vi vil komme ud langt flere steder end vi er i dag. 48 kommuner er i øjeblikket tilmeldt 50.46 SKI rammeaftalen til indkøb af datakommunikation,” ifølge Tue Marker.