Flemming Kjærsdam • 29 februar 2024

IT-Chef Mikael Kronstrøm, Langeland: “Den sydlige halvdel af Langeland lades i stikken”

“Jeg har ikke hørt eller set konkrete planer om opsætning af mobilmaster eller nedgravning af fiber syd for Rudkøbing,” siger IT-chef Mikael Kronstrøm, Langelands Kommune. Han mener, den sydlige del af Langeland lades i stikken digitalt set.
 

Efter Magasinet KITA´s omtale af Langelands internetproblemer, har markedet reageret positivt, ifølge direktør Jakob Willer, Teleindustrien. TDC varslede, at de vil lukke ned for kobbernettet i hele landet inden 2030. Der er 6.000 ejendomme på Langeland, der idag får deres internetforbindelse gennem kobberkabler.
Da 80 pct. af langelænderne får internetforbindelse gennem kobbernettet, vil det i praksis betyde, at Langeland vil blive lukket ude af det digitale samfund. Siden nyheden om kobbernettets nedlukning kom frem for tre måneder siden, har TDC Net meldt ud, at de vil etablere 3.000 fibernet forbindelser på Langeland i takt med, at de lukker ned for internet gennem kobberkabler. Teleselskabet 3 er gået sammen i et partnerskab med det lokale energiselskab Ø/strøm om at ville levere trådløst internet ved at opsætte mobilmaster til 5G dækning. Ifølge 3 er der foreløbigt opstillet 11 master på Langeland. Det er det Jakob Willer Teleindustrien mener med, at markedet reagerer positivt.
Godt med opmærksomhed fra markedet
IT-chef Mikael Kronstrøm, Langelands Kommune glæder sig over opmærksomheden fra telebranchens side.
“Der er 6.000 ejendomme på Langeland, der idag får deres internetforbindelse gennem kobberkabler fra TDC. Derfor er TDC´s udmelding om at etablere 3.000 fibernetforbindelser et skridt i den rigtige retning. Men det er vigtigt at sige, at TDC er ikke forpligtet til at levere et alternativ til de 6.000 ejendomme, der mister deres internetforbindelse inden 2030. Så jeg spørger – hvad med den halvdel, der ikke får fiberforbindelse som erstatning for den lukkede kobberforbindelse? Hvad kan de gøre?” spørger Mikael Kronstrøm.
Når Mikael Kronstrøm siger, at TDC ikke er forpligtet til at levere et alternativ til de nedlukkede internetforbindelser gennem kobberkabler, skyldes det, at et bredt flertal i Folketinget ophævede TDC´s forsyningspligt i 2017. Det vil sige, at hvis der markedsmæssigt ikke er belæg for at levere en ny tidssvarende internetforbindelse som erstatning for den gamle, kan teleselskabet undlade at gøre det.  

Som nævnt er teleselskabet 3 gået sammen med et lokalt energiselskab Ø/strøm om at ville levere mobilt eller trådløst internet.   
Mikael Kronstrøm: “Når jeg kigger på dækningen på det mobile område, og på alle de steder, hvor der er planer om at opsætte mobilmaster, så bliver de placeret i Rudkøbing området og nordpå. Det vil sige, at det største geografiske område på Langeland, - den sydlige del af øen - som også er det tyndest befolkede område, de lades i stikken. Der er jo byer sydpå, som Humble og Bagenkop, der er forholdsvis store byer, når det gøres op i Langelænder mål. Jamen ellers, er der ingen planer om udbygning af nettet – hverken med kabel eller trådløst,” siger Mikael Kronstrøm.
“Eller lad mig sige det sådan. Jeg har ikke hørt eller set konkrete planer om opsætning af master og nedgravning af fiber syd for Rudkøbing,” siger han.
Ifølge Fyns Amts Avis kæmper Danmarks Naturfond så meget med både telefon- og internetdækningen på Skovsgaard Gods tæt på Humble, at direktøren i fonden frygter, at de kan blive nødt til at finde et nyt sted at have kontor. Når mobilen ringer forlader de kontoret og går ud til en flagstang midt ude i haven. Det er her er den bedste mobildækning findes. Når kobberforbindelsen lukkes ned af TDC vil der ikke længere være kablet internet.
Skovsgaard Gods ligger i Humble Sogn på Sydlangeland og er en naturattraktion for børnefamilier.