Flemming Kjærsdam • 31 august 2023

Kvinderne strømmer ind på IT-Universitetet


IT-Universitetet i København har fået ni pct. flere ansøgere end sidste år, og 40 pct. af de optagne studerende er kvinder. Det er en meget stor andel i forhold til tidligere, ifølge studiechef Lene Rehder, ITU.  

I 2015 lagde IT-Universitetet en strategi for at få flere kvinder ind på uddannelserne for siden at få flere uddannede kvinder ud blandt it-professionelle på offentlige og private arbejdspladser.
For ITUs optag som helhed er tallene: 25 pct. kvinder i 2014, 34 pct. i 2018 og 40 pct. i 2023. For vores uddannelse i softwareudvikling er tallene: 9 pct. i 2014, 20 pct. i 2018 og 25 pct.i 2023.
“Der er især to trends som gør sig gældende. Vi har arbejdet meget intensivt og systematisk på at få flere kvinder til at vælge it-uddannelserne, indtil 2015 var det primært mandlige ansøgere. Når vi har fået tiltrukket flere kvinder på IT-universitetet, kan vi se, at deres overvejelser viser, at de især har behov for at se meningen med deres fremtidige job. Hvad er det for et arbejde jeg kommer ud i bagefter?”
“I dag har de unge interesse i at bruge it til at løse samfundsmæssige udfordringer. Det gælder alle unge i dag. Det startede måske med kvinderne, men vi ser, at det gælder for begge køn. De er mere optaget af meningen med jobbet, hvad kan jeg gøre for samfundet via mit job? Her er den offentlige sektor interessant for de mange unge, der tænker sådan,” siger Lene Rehder.

Tidligere havde IT-Universitetet svært ved at tiltrække kvindelige studerende, da it-faget var omgærdet af fordomme om, at jobbet var individuelt, ja til tider ensomt. Det fik mange kvinder til at lade være med at søge ind.
“Vi har en række samarbejdspartnere blandt offentlige organisationer og private virksomheder, der fungerer som rollemodeller og viser, hvad det er for jobs, de unge kommer ud i efter uddannelsen. Så bliver det mere konkret og viser vi kommer til at samarbejde med andre. Det har vist sig at have en positiv effekt på antallet af ansøgere. Mange kvinder vil gerne have jobs, hvor de indgår i et fællesskab og ikke er den eneste kvinde på arbejdspladsen og heller ikke den eneste unge kvinde. Man har ikke lyst til at være minoritet. Der er også et socialt element i det,” siger Lene Rehder, ITU.      
Det er ikke kun IT-Universitetet der oplever vækst i ansøgertallet. Ingeniøruddannelserne har også oplevet en samlet vækst på seks pct.