Flemming Kjærsdam • 22 november 2023

Lene Hartig Danielsen: Borgerservice løftede i praksis MitID opgaven for hele det digitale Danmark

Da det digitale Danmark i 2022 gik over på MitID som afløser for NemID, var der et stort antal borgere, som blev udfordret digitalt ved at skulle gøre det som selvbetjening. Mellem 17 pct. og 22 pct. af borgerne er digitalt udfordrede af mødet med det digitale Danmark, ifølge flere undersøgelser. Men ikke kun denne gruppe af borgere, var nødt til at hente hjælp i kommunernes Borgerservice. Chef for Borgerservice, Lene Hartig Danielsen, Aarhus Kommune, fortæller, at Aarhus har hjulpet knap 80.000 borgere manuelt over på MitID i 2022.


I 2022 da bølgerne gik højt med flytningen af borgere fra NemID til MitID hjalp Borgerservice i Aarhus Kommune 56.099 borgere, der mødte op fysisk og 22.000, som fik hjælp pr. telefon. Ifølge KL´s opgørelse besøgte 900.000 borgere borgerservice i 2022 for at få hjælp til MitID
Lene Hartig Danielsen: “Vi har i Borgerservicecentrene spillet en helt afgørende forudsætning for det digitale Danmark med denne indsats, fordi den infrastruktur og sikkerhedskomponent som MitID er, er helt grundlæggende for driften og nyttiggørelsen af det digitale Danmark. Den indsats kommunernes Borgerserviceenheder gjorde og gør, gøres ikke for Borgerservices skyld. Den indsats er gjort på vegne af alle kommunale forvaltninger, regionale, statslige og private aktører. Vi har gjort det for fællesskabet”.
 I 2023 er trafikken til Borgerservice stadig ekstraordinær med flytning af borgere over på MitID. 24.719 personlige henvendelser og 11.000 telefoniske henvendelser frem til 10. august. I alt cirka 35.000 i de første otte måneder.   
“MitID var ikke blevet til noget, og den borgerrettede digitalisering var ikke blevet til noget, hvis vi ikke i Borgerservice havde haft et beredskab, der fik det til at ske. Den afledte effekt af, at man ikke har et funktionsdygtigt MitID, er, at en meget stor andel af borgerne ville være på herrens mark, når de skulle betjenes, da alternativet jo er et fysisk fremmøde eller en telefonisk betjening. Det gælder for alle kommunale og statslige fagområder. Og den fremgangsmøde er typisk betydeligt dyrere end, hvis borgerne betjener sig selv. Så den ekstraordinære indsats har medført store fordele for digitaliseringen i alle sektorer,” siger Lene Hartig Danielsen.
Uden et funktionsdygtigt MitID ville et stort antal borgere lægge pres på andre kollegiale afdelinger, hvis de f.eks. skulle udfylde en byggeansøgning manuelt, eller søge ydelser på socialområdet, boligstøtte eller som skal underskrive et eller andet digitalt hos Domstolsstyrelsen. På nogle områder kan det i praksis slet ikke lade sig gøre.
Borgerservice i Aarhus Kommune har hjulpet i alt 115.000 mennesker med at få et funktionsdygtigt MitID.
“Vi er blevet overrasket over antallet af henvendelser, som vi har håndteret. Men vi har løst det, og været med til at få gjort det digitale Danmark stærkere. Med en efterfølgende fælles plan for digital inklusion har Aarhus Kommune i øvrigt taget et nyt næste skridt for at gøre mødet med den offentlige digitale sektor til en bedre oplevelse,” siger Lene Hartig Danielsen.