Flemming Kjærsdam • 20 maj 2021

Ny direktør i KMD skal øge eksporten

KMD skifter ud på topposten i selskabet. Tidligere adm.dir. Eva Berneke rejser til sit andet hjemland Frankrig efter syv år i spidsen for KMD. Ny på posten er Per Johansson, som er rekrutteret internt. Han har været direktør for Financial Services siden 2018 og med i topledelsen i selskabet i tre år. 

 

KMD´s nye adm. dir. Per Johansson fik for tre måneder siden nys om, at KMD´s topdirektør Eva Berneke var på vej væk. Han blev bekendt med, at virksomheden havde sat en proces i gang med at finde en ny CEO for KMD, og han fik så samtidig at vide, at han selv var en af kandidaterne i feltet som en mulig afløser for Eva Berneke.

Per Johansson overtager stafetten på et tidspunkt i KMD´s historie, hvor kommunernes omsætning i KMD er faldende efter en række år med monopolbrud og konkurrencemæssig udsættelse af nye monopol- og fagsystemer. For fem år siden udgjorde den kommunale omsætning 52 pct. af KMD´s samlede omsætning. I dag udgør kommunernes omsætning mellem 40 og 45 pct. af KMD´s omsætning.

Per Johansson: ”Kommunerne betyder rigtig meget for KMD. Det er en lang historie. Næste år fejrer KMD 50-års jubilæum og hele virksomhedens historie er tæt forbundet med udvikling og digitalisering og it-drift i landets kommuner. Omsætningen i danske kommuner er nede på mellem 40-45 pct. Det dækker både over en tilbagegang i omsætningen til kommunerne, og over at KMD har vækst i andre sektorer uden for kommunerne. Derfor udgør den kommunale omsætning en relativt mindre del af den samlede omsætning.”

”I Norge og Sverige har vi ikke fra begyndelsen haft stor omsætning i kommunerne. Men vi købte et selskab i august 2020, hvor vi arbejder med inkassoløsninger. Vi kan mærke en stigende efterspørgsel fra svenske kommuner på dette område, og lige så inden for forskellige betalingsløsninger. Fremover vil vi gerne have et bedre greb om kommunerne i de tre lande,” siger Per Johansson.

 

Fortsat udvikling og vækst

Per Johansson glæder sig til sin nye rolle i KMD og ser et stort potentiale for fortsat udvikling af KMD-koncernen som en del af NEC Corporation, der købte KMD i begyndelsen af 2019.

“KMD har været inde i en stærk strategisk udvikling i en årrække, og NEC-ejerskabet er et solidt fundament for de næste trin på vores strategiske rejse. Vores vigtigste opgave er at fastholde et skarpt fokus på hjemmemarkedet samtidig med, at vi udvider og accelererer vores globale, skalérbare softwareforretning. Jeg ser frem til min nye rolle og til at samarbejde med alle medarbejderne i KMD-koncernen, mine kolleger i ledelsesgruppen, bestyrelsen og ejerne i NEC. Jeg glæder mig også til at møde mange flere kunder og høre om deres tanker og forretningsbehov,” siger Per Johansson.

Han er svensk og kom til KMD i 2018 og har frem til nu været direktør med ansvar for KMD-koncernens forretningsområde for software til den finansielle sektor.

 

5,4 mia. kr. omsætter KMD for årligt

NEC Corporation er en mastodont med 110.000 ansatte og omsætter for knap 180 mia. kr. Det er en verdensomspændende virksomhed inden for integration af it- og netværksteknologi, og netop opkøbet af KMD for lidt over to år siden skal ses som et træk ind på det europæiske marked. Derfor bliver det Per Johanssons opgave at få KMD til at vokse yderligere internationalt.

“Med vores nye ejere har vi mulighed for at vokse videre ud over landets grænser og blive en international spiller. Så det er kombinationen af at sidde med ansvaret for et selskab med en vældig stærk position i Danmark og så kunne vokse videre både i Danmark og internationalt, der tiltaler mig ved jobbet,” siger han.

I NEC siger koncernen, at den skal vokse inden for 22 vækstområder. KMD´s to hovedområder bliver software business og digital governance.  I forhold til brancher vil vi gerne vokse i den finansielle sektor og i staten og kommuner og regioner. Det gælder inden for sagsbehandling, omsorgsområdet og sundhedsområdet. De løsninger tænker jeg også kan have relevans i Sverige og Norge. Vi skal teste løsningerne af på markedet, før vi kommer frem med mere specifikke planer for, hvordan det skal gå.

 

Systemeksport otte pct.

I dag udgør KMD´s systemeksport cirka otte pct. af omsætningen. Det er en opgave for Per Johansson at få denne andel op.

I Eva Bernekes periode som adm. dir. blev der opkøbt mange mellemstore virksomheder. Per Johansson bekræfter, at opkøbsstrategien efter NEC-ejerskabet vil fortsætte med ham i førersædet, og at opkøb fortsat er en del af vækststrategien og systemeksporten.

Per Johansson: ”De seneste opkøb under NEC er engelske Northgate Public Service, som er et KMD-lignende selskab. NEC købte KMD i begyndelsen af 2019. Og i december 2020 købte NEC Avalolog i Schweiz. Alene de tre opkøb har tilsammen 6000-7000 medarbejdere og en samlet omsætning på mellem 12 og 13 mia. kr. Det er signifikante opkøb, som vi skal udnytte til systemeksport inden for de forretningsområder, hvor vi forventer at skabe vækst,” siger Per Johansson.   

KMD/Bangsoft har også købt finansielle virksomheder op, som skal bruges til systemeksport i den finansielle sektor. Danske Foqus Finance og norske Consent er blevet købt op i 2019 og 2020. 

KMD-koncernen har en årlig omsætning på omkring 5,4 mia. kr. og har cirka 3.200 ansatte. KMD er et datterselskab af NEC Corporation, en global markedsleder inden for integration af it- og netværksteknologier med i alt 110.000 ansatte.

Per Johansson er ligeledes optaget af nye teknologier som Kunstig Intelligens og ansigtsgenkendelse som kan bruges på tværs af systemløsninger. 

 

Kort om KMD:

KMD blev grundlagt I 1972 under navnet Kommunedata.

Dengang var selskabet ejet af KL.

I 2008 blev KMD solgt til den svenske kapitalfond EQT og ATP for 2 mia. kr.

I 2012 købte den amerikanske Kapitalfond Advent International virksomheden for omkring 5 mia. kr.

I 2019 købte NEC KMD af Advent International for 8 mia. kr.