Flemming Kjærsdam • 31 august 2023

Papp finder ledig p-plads eller ladestander ved hjælp af data

En stor andel af det CO2, der udledes i de større byers bymidte i myldretiden, skyldes bilister som kører efter en ledig p-plads. Antallet af biler i de største danske byer stiger hurtigere end indbyggertallet. Det sætter sit tydelige aftryk i centrum, der præges af øget trafik, bilkøer og bilister, der kører i cirkler efter den næste ledige p-plads.

Tan Minh Nguyen Tran fra Aarhus bemærkede uden for sit eget hjem i Trøjborg, at der hver eneste dag var parkerede biler, som havde fået en hilsen fra kommunens p-vagter. Inden for 800 meter på gaden var der udstedt fire bøder i fire forskellige p-zoner. Det var sådan ideen til Papp opstod. Hvad nu hvis bilister kunne sende data ind til en dataplatform og dele deres viden om p-zoner og ledige p-pladser, så bilisterne kunne komme udenom de mange p-bøder.
“Jeg tog kontakt til Aarhus Kommune om mulighederne for at udvikle en platform. Men kommunen ville gerne være sikre på, at der skete en verificering af bilisternes informationer, så der også var en garanti for, at data, som blev delt på platformen, også var korrekte. Derfor blev projektet en p-app, der hjælper bilister med at finde en ledig parkeringsplads eller for ejere af el-biler en ledig ladestander. Det sidste har været omdrejningspunktet i et pilotprojekt, som Aarhus Kommune støttede gennem kommunens grønne investeringspulje,” fortæller Tan Minh Nguyen Tran, der er cand. merc. i marketing og CEO i Papp.  
Papp har ligeledes et projekt i Frederiksberg Kommune med fokus på ladestandere.
I dag er Papp til stede i ni byer, og Tan Minh Nguyen Tran er i dialog med flere større byer. Aarhus, Horsens og Frederiksberg er betalende abonnenter på løsningen, mens en række kommuner Aalborg, Kgs. Lyngby, Odense, Kolding, Silkeborg og Herning leverer data til Papp.
Den økonomiske støtte fra Aarhus Kommune blev startskuddet for at rejse yderligere finansiering. Papp har modtaget en millioninvestering gennem Hands-on Mikrofonden A/S, der delvist er ejet af Bagger Sørensen (Dandy-koncernen red.). Dertil har de fået en Innobooster fra Innovationsfonden, der skal bruges til at videreudvikle løsninger til el-bilister. Blandt andet skal app’en i fremtiden kunne bruge kunstig intelligens til at forudsige, hvornår parkeringspladsen ved en given ladestander sandsynligvis vil være ledig.

Data fra 20.000 p-båse
Stifteren af Papp vurderer, at løsningen idag samler live og historiske data fra omkring 20.000 p-båse i kommunerne. Det gælder p-båse i de store butikscentres p-huse, det gælder båse på p-pladser, hvor der er IOT-sensorer. Lige nu får Papp data fra omkring 200 pladser med IOT-sensorer, men Tan Minh Nguyen Tran siger, at man kan “lime” IOT-sensoren direkte på p-pladsen og at de formentlig kommer op på flere tusinde i løbet af få år.
“En del af investeringen i Aarhus Kommune skete i samarbejde med Clever som leverer ladestationer til el-biler inden for bygrænsen. Vi er blevet meget klogere på teknologien og trafikanternes adfærdsmønstre – blandt andet har vi fundet en bedre netværksløsning, så vores data er blevet mere pålidelige. Vi er nu nået dertil, hvor vi har bevist, at produktet har sin berettigelse, og at der er efterspørgsel på markedet,” siger Tan Minh Nguyen Tran.

Datarejsen
Data kommer fra mange kilder ind på Papps dataplatform. Fra Kommunernes IOT-sensorer, ladedata fra ladestationer. Parkeringsdata fra p-huse, og når de så lander på dataplatformen bliver rådata krydset med statistikker, vejrdata, belægningsgrad over døgnet og trafikanternes adfærd.
Det fører så til, at p-appen på bilistens smartphone kan vise, hvor der er ledige p-pladser eller ledige ladestandere. Det er også muligt at se, hvad det koster at parkere og at lade el-bilen op. Hvis nu bilisten skal handle i en butik i centrum og alle pladser er optaget, kan appen vise en p-plads, der ligger fem minutter derfra, og det er muligt at tage den på gåben.      
Aarhus Kommune fortæller, at de kan se fordelene ved at anvende p-data, og kan forbedre lademulighederne for elbilister.