Flemming Kjærsdam • 24 august 2022

Thomas Rysgaard siger farvel til KOMBIT

Medarbejder nummer 19 og firmaets øverste direktør gennem syv år, Thomas Rysgaard Christiansen, siger farvel til KOMBIT. Han ved endnu ikke, hvad fremtiden bringer, men han mener det er det rigtige tidspunkt at sige farvel efter 13 år. Han forlader virksomheden godt tilfreds med de resultater, der er skabt i kommunerne med monopolbruddet.

 

Da KOMBITs administrerende direktør Thomas Rysgaard Christiansen, trådte til i 2015 som afløser for den tidligere direktør Hans Berthelsen, var det under overskriften, at den nye direktør var mere kommerciel”.

KOMBIT er et aktieselskab, ejet af KL, som de 98 kommuner stiftede i fællesskab i 2009, kort tid efter at de solgte deres gamle it-selskab KMD til den svenske kapitalfond EQT og ATP. KOMBITs opgave var at konkurrenceudsætte udvalgte KMD-systemer.

Vi har nået en milepæl. Alle kernesystemer i monopolbruddet kører og er taget i brug, og der udbetales adskillige milliarder hver måned gennem de nye it-systemer. Jeg mener, vi har eksekveret i forhold til de opdrag, vi fik,” siger en meget tilfreds, Thomas Rysgaard Christiansen, der siger, at han forlader KOMBIT med højt hævet hoved.

KOMBIT blev født med en kapital på 1,2 mia. kr. fra kommunernes salg af KMD og fik sammen med ATP til opgave at konkurrenceudsætte 17 monopolsystemer fra KMD. Med monopolbruddet har kommunerne samlet set sparet 25 pct. på deres it-licenser til disse løsninger.

De systemer vil skulle genudbydes på et senere tidspunkt, når udbudsloven kræver det. Det er KOMBITs systemportefølje. Det har taget 12 år at få kommunerne fri af det it-monopol, de selv skabte.

Den konstruktion, vi har lavet, betyder, at vi er i økosystemet og fastholder vores rolle som kontraktholder over for leverandørerne og sikrer, at der bliver leveret og at systemerne vedligeholdes og videreudvikles,” siger Thomas Rysgaard Christiansen.

De konstante lovændringer - og på visse sagsområder er de ganske mange og ofte - kræver, at systemerne konstant opdateres.

Det er helt unikt. Tidligere var alle systemer ejet ét sted og kørte, så længe de kunne. Nu tænker vi hele tiden i at kunne forny og opgradere dem, så vi kan komme længere. Derfor er de 1,2 mia. kr. ikke kun en udgift. Det er en investering i fremtiden, der sikrer, at it-systemerne konstant fornyes, og investeringerne vedligeholdes langt mere end tidligere,” siger KOMBIT-direktøren.

 

Besøg fra Tokyo og Skotland

Lidt kuriøst fortæller KOMBITs direktør, at udenlandske besøgende jævnligt kigger forbi kontoret i Halfdansgade på Islands Brygge for at få fortalt historien om KOMBIT”. Den er set i et internationalt perspektiv bemærkelsesværdig, og Danmark har som nation gennem de seneste fire år ligger nummer et i verden inden for offentlig digitalisering.

Der har været besøg af delegationer fra Brasilien, Sverige, Israel og Østrig og i juni måned var der fint besøg fra Tokyo og Skotland. Tokyo er en by med 14 mio. Indbyggere og 65 kommuner.

Thomas Rysgaard Christiansen: De var meget imponerede over vores resultater. De står med præcist de samme dilemmaer, som vi gjorde, efter vi solgte KMD. De er interesseret i den model, vi har brugt, hvor kommunerne har etableret et aktieselskab, der indkøber IT på vegne af alle kommuner - og som er født med en startkapital, så kommunerne ikke selv har økonomiske udlæg mens løsningerne udvikles. Dermed har vi kunnet mindske risikoen for kommunerne og bevæge os hurtigere ved at få alle med,” fortæller Thomas Rysgaard Christiansen.

Han synes imidlertid det er lidt ærgerligt, at Danmark ikke er bedre til at eksportere løsninger og forretningsmodel inden for den offentlige sektor.

KOMBIT er en ekspertorganisation, som er dygtige inden for ny teknologi med omkring 230 ansatte. Det er en konstruktion, hvor KOMBIT afsøger markedet og kommuner spiller ind med deres lokale forretningsviden. Når vi sammenligner os med, hvordan det er gået i andre lande i det offentlige, i kommunerne, så kan vi sagtens glæde os over, hvor langt vi er nået”. 

Vi har løst denne opgave sammen med kommunerne, sammen med it- og digitaliseringscheferne, sammen med direktionerne og inden for de økonomiske rammer, vi har fået. Denne samarbejdsmodel har vist sig at holde vand. Vi er lykkedes med det her. Der har været forsinkelser og andre bump på vejen, men monopolbruddet er noget, vi kan være rigtig, rigtig stolte af i kommunerne,” 

Da man solgte KMD i 2009 havde vi nogen politikere, som havde modet til at sige, vi udbetaler ikke alle de penge, som vi fik for KMD. Vi udbetaler halvdelen, og så lægger vi halvdelen ind i en ny organisation (KOMBIT red.). Det har vist sig i min optik at være en fuldstændig rigtig beslutning. En meget modig beslutning, som blev truffet i KLs bestyrelse dengang. Det kan kommunerne godt være rigtig stolte af, at der var nogen, der var så forudseende. I dag har vi en digital infrastruktur, som ingen andre i verden har,” siger Thomas Rysgaard Christiansen.

 

Digital infrastruktur er fremtiden

Den digitale infrastruktur er fundamentet for Kommunernes fremtid. At sagsbehandlerne kan se et tværsnit af data, og at vi kan vende data ud mod borgerne, så de kan se deres egne data. Store dagsordener som sikkerhed og transparens bor nede i infrastrukturen. Vi har kunnet understøtte kommunerne bredt. Infrastrukturen er fundamentet, og det er også der, kommunernes investeringer vil ligge i fremtiden”.

Jeg kunne godt tænke mig, at Danmark var mere tydelige med at eksportere den digitale infrastruktur. Når jeg har møder med udenlandske regeringer, er de virkelig betagede af vores digitale infrastruktur. De spørger ind til, hvordan de skal gribe det an, hvis de også skulle gennemføre det. Vi har lavet en cirkulær økonomi, hvor vi geninvesterer de midler, vi får fra kommunerne. Så løsningerne er ikke statiske og bare står og snurrer indtil de kasseres. Nu har vi moderne løsninger, som vi løbende opdaterer og videreudvikler. Vi står et helt andet sted i dag,” siger Thomas Rysgaard Christiansen.   

 

 

FAKTA

Thomas Rysgaard Christiansen fratræder officielt den 1. August, hvor projektdirektør Peter Egelund, tiltræder midlertidigt. Frem til 1. oktober er Thomas Rysgaard en slags back-up for KOMBIT i overleveringen af opgaver, mens KOMBITs bestyrelse leder efter en permanent afløser for Thomas Rysgaard Christiansen.