Flemming Kjærsdam • 23 maj 2025

Vi har gjort os for afhængige af amerikansk teknologi

Det er et forløb over de seneste fire årtier, hvor danske IT-organisationer, kommuner og virksomheder har købt ind i rå mængder af amerikansk teknologi, og i dag er blevet totalt afhængige af disse kæmpestore US virksomheder. ”Vi har haft en trang til at købe amerikansk teknologi. Det skulle helst komme fra USA. Det var et kvalitetsstempel. Nu ser vi det bøjer af. Der er stigende interesse for at gøre sig mere uafhængige af de amerikanske de facto standarder,” siger professor Thomas Hildebrandt, DIKU. 

I Danmark har vi brugt milliarder og atter milliarder på amerikanske teknologier. I 80´erne dominerede IBM-mainframes med tilhørende software og databaser i banker, forsikringsselskaber og store produktionsvirksomheder. KMD var også en solid IBM-kunde. I 90´erne kom Microsoft til Danmark. De startede med tre ansatte i en privat villa i Greve. For nyligt har de indgået en milliardkontrakt med SKI, der dækker 96 ud af 98 danske kommuner. I nullerne kom Google ind i landet med søgeværktøjer og g-mails og siden forærede de billige skole pc´er til elever i folkeskolen. Det kom der en alvorlig sag ud af, der skabte problemer for Google. Apples iPhone blev lanceret i 2007 og Apple blev på et tidspunkt vurderet som verdens mest værdifulde selskab. Det er vel overflødigt at nævne at ovenstående virksomheder er født og opvokset i USA og har domineret dansk IT i årtier.
”Bevægelsen væk fra amerikanske virksomheder, som jeg ser det, fik for alvor et skub, da Microsoft begyndte at øge udgifterne til softwarelicenser. Dér gik det for alvor op for CIO´s i kommuner og i staten, at man er bundet op til en bestemt leverandør på en model, hvor man ikke selv kan styre udgifterne. Man mister sin egenrådighed på applikationer og på computerkraften,” siger Thomas Hildebrandt.
Både Aarhus Kommune og Guldborgsund Kommune er to konkrete tilfælde, som på mindre områder har skiftet amerikansk software ud med europæisk. Og netop den bevægelse væk fra USA bekræfter Thomas Hildebrandt, at der er stigende interesse for.  
”Der er jo mange, der tror, at så skifter man fra en amerikansk leverandør over til Open Source. Det er ikke altid nok at få Open Source, da det betyder, at man har en anden form for adgang til koden, men det er jo ikke det samme som, at man kan skifte den ud, hvis koden ikke er god nok. Så vil man være bundet op på den leverandør, der har lavet koden. Så en kommune skal være dygtig til at vælge og stille krav til sine løsninger om, at de er bygget op i komponenter, der kan skiftes ud. Det handler om åbne grænseflader, åbne protokoller og åbne dokumentformater.”
”En kommune skal ikke binde sig op på en leverandørs databaseløsning eller login-løsning eller dokumentformat. Microsoft har været rigtig dygtige til levere dette. De er næsten åbne, men alligevel ikke helt,” siger Thomas Hildebrandt. 
Han er professor på Datalogisk Institut med speciale i ´digitalisering af arbejdsgange og forretningsprocesser. Han er tidligere leder af forskningssektionen ”Software, Data, People & Society”. 
Han mener ikke, at danske og europæiske virksomheder udvikler dårlige løsninger. Men selv de bedste europæiske løsninger har – historisk set – haft svært ved at brede sig ligesom de amerikanske.  Og så har vi købt ind i USA og blevet afhængige af Bigtech. 

AI 
Der er en utrolig hype om AI. Der er en indædt kamp mellem kontinenterne om at dominere området. 
”Jeg vil som dansk kommune lade være med at bruge alle mine ressourcer og min opmærksomhed på chatbots og generativ AI. Det er spild af penge. Den kunstige intelligens er kun en lille del af det. Det er alt det, der er udenom med data, vedligeholdelse og systemer, som udgør den største del af løsningen. Og det er de ydelser, der skaber afhængighed af leverandøren, som man har købt det af. Det er bare en anden afhængighed. Men det er stadigvæk amerikansk Bigtech,” siger Thomas Hildebrandt.
Grunden til at han mener kommunerne bør undlade at bruge chatbots og generativ AI er, at de ikke kan bruges til automatisering, da de har indbyggede fejl. ”Derfor vil de altid kun være et støtteredskab. Der er jo ikke nogen skalerbar gevinst forude ved at indføre de teknologier, fordi man ikke vil kunne automatisere, da man ikke ved, hvornår de svarer forkert. Så medmindre kommunen gør det på et område, hvor det er OK at lave fejl, kan man ikke bruge det. Men det er vel ikke i orden at bruge til borgernes sagsbehandling?” 
”Og så bliver ChatGPT og sprogmodeller solgt billigt til en slags underbud. Det gør leverandøren for at skabe afhængighed. Når kunderne så er blevet afhængige af produkterne, sætter leverandøren priserne op på licenserne. Derudover er der også en række skjulte omkostninger ved at bruge teknologierne. Der er flere udgifter til strøm, træning og vedligeholdelse”.  

Nyt dansk AI-projekt 
Thomas Hildebrandt er med i AI-projektet XHAILe.
XHAILe-projektet er blevet sparket i gang den 25. april 2025 på Pioneer Centre for AI. Projektet har modtaget en Grand Solutions-bevilling på 2,5 mio. euro fra Innovationsfonden som er et tværfagligt samarbejde mellem en række af landets førende institutter og universiteter.
XHAILe sigter mod at levere effektive og nøjagtige hybride AI-teknologier til digitalisering af lovgivning og naturlig sproginteraktion med e-forvaltningsløsninger sammen med troværdige benchmarks og retningslinjer for lovlig brug af teknologien i tæt samarbejde med lokale og centrale myndigheder i Danmark og Norge - herunder Digitaliseringsstyrelsen, Københavns Kommune, Aarhus Kommune, Odense Kommune og Digitaliseringsdirektoratet (Digdir).