Flemming Kjærsdam • 29 august 2024

IT-Forsyningen: ”Ligger 24 pct. under den skarpe markedspris”

”De samlede IT-driftsomkostninger ligger 24 pct. under markedsprisen”, hedder det i en benchmark undersøgelse, som konsulentfirmaet Zangenberg har lavet for IT-Forsyningen.

 

IT-Forsyningen, som i dag består af fem kommuner, har i sin 10-årige levetid nået at få økonomiske fordele ved at lægge IT-driften sammen i et fælles ejet driftsselskab – et såkaldt §60 selskab. En benchmark undersøgelse gennemført af konsulentvirksomheden Zangenberg inden for de tekniske discipliner viser, at IT-Forsyningen har driftsomkostninger, der ligger 24 pct. lavere end tilsvarende omkostninger, som benævnes den ”skarpe markedspris”.
”Benchmark er baseret på den skarpe markedspris, som er den pris en kunde ville forvente at skulle betale, hvis kontrakten blev konkurrenceudsat. Det er ikke en gennemsnitspris for en række udvalgte kontrakter, men i stedet den pris som to eller flere leverandører er i stand til at levere i markedet. De samlede IT-driftsomkostninger ligger 24 pct. under benchmark, sammenlignet med en konkurrencedygtig outsourcing på markedet for IT-outsourcing,” hedder det i Zangenbergs rapport til IT-Forsyningen i efteråret 2022.
I 2014 stiftede tre kommuner – Ballerup, Egedal og Furesø - IT-Forsyningen som et §60 selskab. De forudså vanskeligheder med at løfte IT-driften hver for sig. Både økonomisk og med hensyn til at rekruttere personale med tilstrækkelige faglige IT-kompetencer. Endvidere var der også udfordringer med at forhandle IT-kontrakter på plads.
Ved at gå sammen om IT-driften i et fælles ejet selskab, kunne der skabes et økonomisk råderum til at foretage investeringer samtidig med at der kunne skabes faglige miljøer med de rette kompetencer. Endelig kunne der forhandles bedre kontrakter, som kunne levere grundlaget for det økonomiske råderum.
Efter de tre kommuner stiftede IT-Forsyningen i 2014, blev selskabet udvidet med Allerød Kommune i 2019 og senest kom Fredensborg Kommune med i efteråret 2023.
Direktør Rasmus Aagaard Winther, IT-Forsyningen: ”Vi er det eneste selskab af sin art i Danmark. Et fælleskommunalt samarbejde omkring IT, drift og service og support og infrastruktur”.
I dag er der 70 ansatte i IT-Forsyningen - alt i alt. Selskabets forretningsområde er IT-service og -support, og den tekniske del af IT-infrastrukturen. Selskabet tager sig af 1000 sager om ugen.
IT-Forsyningen er et ”single point of contact”. Det er stedet, hvor de fem kommuner og deres brugere kontakter callcenteret, der håndterer service og support direkte, men leverer også nærsupport – hvor de kører ud til den enkelte lokation og hjælper brugerne på stedet. De har også nærsupportfunktioner på nogle af de større lokationer. De fem kommuner består af hundredvis af lokationer.

Fra tre til fem
Som nævnt blev de tre kommuner til fem over ni år.
Det foregår på den måde, når en ny kommune vil med i ejerkredsen, at byrådet træffer beslutningen. Byrådet skal ind over, da kommunen overfører opgaver til et fælleskommunalt ejet driftsselskab. I Fredensborg Kommune hedder det i beslutningsdokumentet: ”Fredensborg Kommune har ved sin beslutning om at indtræde i IT-Forsyningen lagt vægt på, at det vil skabe en stærkere kompetenceprofil og reduceret sårbarhed. Sikker og stabil IT-drift samt en robust IT-platform.”
I et §60 selskab opnår kommunerne ejerandele alt efter, hvor mange årsværk de ansatte udgør. Fredensborg er efter sin indtræden sat til at få en ejerandel på 19 pct. af IT-Forsyningen med 2.700 brugere i kommunen. De leverer et indskud på knap 2 mio. kr. og 4 mio. kr. til et integrationsprojekt, for, at Fredensborg Kommune kører efter de samme tekniske standarder som driftsselskabet. Den årlige drift løber op i knap 23 mio. kr. hvor halvdelen udgøres af et basisbidrag – samt et abonnement på cirka 4 mio. kr. og 6,7 mio. kr. til kontraktstyring. Det pointeres, at udgifterne til kontraktstyring vil blive halveret efter få år.  
Rasmus Aagaard Winther: ”Vi er åbne for at udvide samarbejdet med flere kommuner, men det skal ske under hensyntagen til balancen i samarbejdet. Der er god økonomisk ræson og synergi i at optage flere kommuner i IT-Forsyningen. Der er stordriftsfordele forbundet med at blive flere. Det fører til lavere enhedsomkostninger. På den anden side betyder flere ejere jo også, at den enkelte kommunes ejerandel udvandes, og det samme gør kommunens indflydelse i selskabet også”.
Lige nu arbejder ejerkredsen i de fem kommuner på en ny ejerstrategi, der skal vedtages i 2025.  
Udover at digitaliseringen har bredt sig gevaldigt siden 2014, da selskabet blev stiftet, er der også kommet en GDPR-forordning fra EU i 2018 med beskyttelse af data, og lige nu forbereder Rasmus Aagaard Winther NIS2, som er et direktiv om beskyttelse af kritisk infrastruktur, der træder i kraft 1. marts 2025, og som ”vi forventer, at kommunerne bliver omfattet af”.
”Cybersikkerhed fylder en hel del i IT-Forsyningen, da trusselsbilledet har ændret sig væsentligt igennem de senere år. Det kommer til at fylde mere. Vi har for nyligt gennemført en cybersikkerhedsanalyse af, hvor vi er henne sikkerhedsmæssigt for at afklare, hvor vi skal dækkes bedre af,” siger Rasmus Aagaard Winther.

 


Fakta
Fire pejlemærker i den nuværende ejerstrategi.
1) Sikkerhed
2) Stabil drift
3) Service
4) Effektivisering gennem harmonisering
 

Fem kommuner ejer i fællesskab IT-Forsyningen I/S Ejerandel:
Allerød Kommune: 12,37 pct.
Ballerup: 28,91 pct.
Egedal: 20,33 pct.
Furesø: 19,43 pct.
Fredensborg: 18,96 pct.