Flemming Kjærsdam • 29 august 2024

Offentlige indkøb bidrager til grønne datacentre

Datacenterindustrien vækster og det samme gør datacentrenes energiforbrug og CO2-udledninger. Prognoser viser at datacentre i 2030 forventes at stå for ca. 13 pct. af Danmarks samlede strømforbrug. Derfor er det en målsætning i den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi at ”præge IT-markedet i en grønnere retning, så datacentrene reducerer CO2-udledningen,” siger bæredygtighedskonsulent Frederik Beyer, KOMBIT.  


Danmarks digitale ambitioner er store. De danske myndigheder skal levere digital service i verdensklasse, potentialerne i kunstig intelligens (AI) skal forløses, så vi bliver mere effektive, og får frigivet varme hænder, og så skal digitale teknologier bidrage til at accelerere samfundets grønne omstilling.
Bagsiden af medaljen byder desværre på et hastigt stigende energiforbrug. Ikke mindst datacentrene, som uden at medregne udviklingen inden for AI, kommer til at aftage ca. 13 pct. af den samlede elektricitet i 2030, mens private elbiler på samme tidspunkt forventes at stå for blot tre pct. af Danmarks samlede elektricitet.
Derfor afholdt Digitaliseringsstyrelsen, KL, KOMBIT og SKI en fælles konference i KL-huset den 18. juni med fokus på, hvordan det offentlige kan bidrage til at skabe et grønnere fundament under fremtidens digitalisering af Danmark.

Fællesoffentlig indsats for grøn databehandling
I regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, har en arbejdsgruppe – bestående af en række statslige styrelser, regioner, kommuner, universiteter og fællesoffentlige virksomheder – arbejdet for, at den offentlige indkøbsmuskel skal lægge arm med datacenterindustriens stigende udledninger.
Frederik Beyer: ”På tværs af det offentlige er vi heldigvis enige om, at vi gerne vil afprøve og præge det danske IT-marked i en grønnere retning. Det skyldes, at datacentrene bruger enormt meget strøm, og at vi i det danske samfund bliver mere og mere afhængige af vores digitale infrastruktur”.
Sammen arbejder arbejdsgruppen for at afprøve, ensrette og vejlede i brugen af en række såkaldte grønne indkøbskriterier fra EU GPP (Green Public Procurement).
”Det giver god mening, at vi som offentlige indkøbere bruger EU´s standarder, så vi får et fælles fundament for at beregne og afrapportere energiforbruget og CO2-udledningen på,” siger Frederik Beyer, og fortsætter.    
”På den måde hjælper vi leverandørerne med at fokusere indsatsen der, hvor det virkelig har effekt. Samtidig sikrer vi også nogle standarder, som medvirker til, at grønne parametre kan ende med at være konkurrence-
parametre.”

Fokuseret indsats
Fra leverandørernes side byder man også en fokuseret indsats velkommen. Her har man oplevet den gode vilje til at stille grønne krav fra indkøbernes side som en udfordring, fordi der har været mange forskellige måder at stille krav på.
Frederik Beyer: ”Det er helt klart min oplevelse, at leverandørerne ser positivt på vores arbejde for at skabe nogle fællesoffentlige guidelines for, hvordan vi stiller ensartede grønne krav til leverandørerne inden for det digitale Danmark”.
Ud over at skabe et fælles grundlag og generere et grønt konkurrence-
parameter, er en af ambitionerne med de fællesoffentlige knæbøjninger
at sikre, at indsatsen rettes mod der, hvor der er størst effekt.
Frederik Beyer: ”Vi ved at datacentre allerede i dag bruger meget strøm. Men faktisk er der andre led i den digitale værdikæde, som bruger mere energi og udleder mere CO2. Det er imidlertid datacentrene, hvor vi bedst kan gå ind og skabe en fælles indsats med stor effekt i første omgang. Så det er der vi er startet”.


Arbejdet fortsætter
Den digitale værdikæde består helt forsimplet af en visningsklient – en laptop eller mobil - en infrastruktur med kabler, access points, og en server i et datacenter.
I alle led er der mulighed for at spare energi og CO2. Derfor bød konferencen hos KL også både på oplæg om datacentre, hardware og software, både fra et akademisk perspektiv og fra en praktisk virkelighed hos leverandører og offentlige kunder (læs artiklen med digitaliseringschef i Gladsaxe Kommune, Thomas Lerche, på side 18)
Her er det meningen, at aktører på tværs af det offentlige skal hjælpe med at identificere og afprøve de grønne løsninger, som harmonerer med Danmarks grønne ambitioner uden at det bliver på bekostning af de andre vigtige dagsordner i Danmarks digitale udvikling.
Frederik Beyer: ”Det er vigtigt at vi lærer af hinandens erfaringer og finder de bæredygtige løsninger i en både klimamæssig forstand – men også i en forretningsmæssig forstand. Vi skal have udbredt viden om, at man godt kan sende sin hardware til genbrug, uden at det behøver være en sikkerhedsrisiko. Man skal bare gøre det rigtigt.”

 

Fakta
KOMBIT afprøver lige nu grønne krav i forbindelse med udbuddet af det Fælles Bibliotekssystem. Erfaringerne derfra spiller blandt andet ind i arbejdet i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.